Η Τουρκία τρέμει την επέκταση των χωρικών υδάτων στην ΚρήτηΤην ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται παρατεταμένα με τις εορταστικές επισκέψεις του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη, τότε θα «κλείσει» η δίοδος που έχουν για το Αιγαίο

Έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, μέσω της Κρήτης. 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες του έτους - που έφεραν την έντονη αντίδραση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς οι γείτονες έχουν βάλει στο μάτι οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς που αφορά την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη, τότε θα «κλείσει» η δίοδος που έχουν για το Αιγαίο. 


Οι απειλές πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1995 από τον τότε αντιπρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Καμέρ Γκεντς, ο οποίος είχε ανακοινώσει:

«Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Η Τουρκική εθνοσυνέλευση αν και ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει την απόφαση της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όμως για το ενδεχόμενο αυτό, αποφασίζουμε και ανακοινώνουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πως για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας το Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της  την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών μέτρων».

Τούρκοι αναλυτές: «Η Τουρκική παρέμβαση στην Κρήτη έχει συγκεκριμένη στρατηγική»
Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο. 

Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία. 

Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».

Συνεχίζεται η στοχοποίηση του Φλώρου από τα τουρκικά ΜΜΕ
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται παρατεταμένα με τις εορταστικές επισκέψεις του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά.

Συγκεκριμένα οι Τούρκοι σχολιάζουν:

«Πάμε στην Ελλάδα που συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας επισκέφθηκε τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και επιθεώρησε τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ελλάδα που παίρνει θάρρος από τις ΗΠΑ ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί τη σιωπή του σε αυτή τη συμπεριφορά».

«Πάλι η Ελλάδα και πάλι προβοκάτσια που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα που αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων».