Θέλουν να αποκλείσουν τελείως την Τουρκία – Θα χτίσουν τα σύνορα



Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ πιέζει για κοινή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας φράχτης στα σύνορα ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία, εν όψει της σουηδικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε., καθώς η μετανάστευση παραμένει ένα καυτό θέμα στο μπλοκ.

Εν όψει των βασικών τοπικών εκλογών στην Κάτω Αυστρία στις αρχές του 2023, η μετανάστευση εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Υποστηριζόμενος από την επερχόμενη σουηδική προεδρία της Ε.Ε., η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα «την αναθεώρηση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου», ο Νεχάμερ συνεχίζει να θέτει τις βάσεις στις Βρυξέλλες.

«Εάν περισσότεροι από 75.000 μετανάστες περάσουν ανεξέλεγκτα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας για ολόκληρη την Ε.Ε.», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος πριν από την τακτική συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Η Αυστρία κάνει εκστρατεία γι’ αυτό στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, είναι καιρός να σπάσει το «ταμπού του φράχτη» με την ανέγερση ενός φράχτη 2.000.000.000 ευρώ, μια εκτίμηση τιμής της Σόφιας, στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. «Οι φράχτες από μόνοι τους δεν είναι κάτι καινούργιο», πρόσθεσε, δείχνοντας εκείνον των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Η Αυστρία είχε ασκήσει βέτο στο πρόσφατο Σένγκεν, την περιοχή χωρίς σύνορα της Ε.Ε., την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επικαλούμενη τις μεταναστευτικές ροές. «Η Αυστρία επιβαρύνεται δυσανάλογα με αιτήσεις ασύλου και παράτυπη μετανάστευση στην Ε.Ε.», τόνισε ξανά ο Νεχάμερ.

Η ώθησή του στην Ε.Ε. επικρίθηκε σκληρά στο εσωτερικό. «Η απλή κραυγή ‘χτίστε τείχη γύρω από την Ευρώπη’ από την περίκλειστη Αυστρία συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική στη συζήτηση παρά στη λύση», τόνισε ο Ζίγκι Μάουρερ, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, εταίρος του συνασπισμού του Νεχάμερ.