«Η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας: Το σχέδιο της Τουρκίας για διασπορά ελληνικών πολεμικών δυνάμεων σε μια κρίση»Η Τουρκία δεν αποχωρίζεται την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας και φροντίζει να κρατάει σε υψηλούς τόνους ακόμη και την πιο μικρή αναφορά στη χώρα μας. Μεγαλύτερη σημασία έχει βέβαια, η πραγματική στρατηγική που ακολουθεί. Κάτι σαν το «υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δε γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δε λέγονται», που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και γνωρίζουμε καλά, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δουλεύει έντονα στο παρασκήνιο.

Το τελευταίο διάστημα, Αλβανία και το Κόσοβο διαλαλούν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, υπερτονίζοντας την αγορά μη επανδρωμένων σκαφών Bayraktar. Πόσο μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα οι κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Βρεθήκαμε με τον Βασίλη Μαρτζούκο στο στούντιο του Newsbeast και ο έμπειρος στρατιωτικός επιχείρησε να εξηγήσει στο podcast, πόσο θα μας ενοχλήσουν οι συμμαχίες του Ερντογάν. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία μάς θύμισε πως «οι Τούρκοι έχουν φτιάξει στον Αυλώνα και στο Δυρράχιο της Αλβανίας τους ναυστάθμους και διατηρούν το δικαίωμα να ελλιμενίζονται τουρκικά σκάφη στα συγκεκριμένα λιμάνια».

«Αν με οποιοδήποτε τρόπο καταφέρει η Τουρκία, σε περίοδο κρίσης, ν’ αναπτύξει δυνάμεις στο Ιόνιο, αυτομάτως αλλάζει η δική μας σχεδίαση και θα πρέπει ακόμη και προληπτικά να κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή αυτή. Δυνάμεις που θα στερηθεί το Αιγαίο. Ενδεχομένως και η περιοχή της Κύπρου», εξηγεί ο κύριος Μαρτζούκος. Και προσθέτει: «Με ελάχιστες τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή ή και αλβανικές ακόμη, προσκείμενες προς τη Τουρκία, αλλάζει το παιχνίδι. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη ναυτική βάση που έχει φτιάξει η Τουρκία στη Μισράτα της Λιβύης, όπως και την αεροπορική βάση που έχει εκεί, όπως καταλαβαίνετε, το Ιόνιο περικυκλώνεται από βορρά και νότο. Και αλλάζει το τοπίο. Θα το χαρακτήριζα ως μία “στρατηγική περικύκλωση” από την πλευρά των Τούρκων. Να μην έχουμε, δηλαδή, έναν τομέα να μας απασχολεί αλλά πολλούς τομείς στους οποίους θα διαιρούμε και θα μοιράζουμε τις δυνάμεις μας».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών συνεχίζει: «Σε αυτό να προσθέσουμε και την ευελιξία που θα προσδώσει του χρόνου, το καινούργιο μεγάλο ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας, το “Anadolu”, το οποίο θα φορτωθεί επάνω με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διασπαστικό παράγοντα σε μία περίοδο κρίσεως ή πολέμου. Σκεφτείτε ό,τι σε αυτά που προαναφέραμε για τη Λιβύη και την Αλβανία, να υπάρχει και το “Anadolu”, με μία δύναμη υποστηρίξεως και με 40-50 μη επανδρωμένα, στα δυτικά της Ελλάδος ή αν θέλετε, νότια της Κύπρου».

Γιατί τα κάνουν όλα αυτά οι Τούρκοι; Ο αντιναύαρχος ε.α. υποστηρίζει: «Ο Ερντογάν οραματίζεται τα σύνορα της καρδιάς του, όπως έχει πει, και αυτά είναι τα παλιά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτά έχει συμπεριλάβει και τη Θεσσαλονίκη. Τα δε Βαλκάνια, τα θεωρεί προνομιακό χώρο γιατί έχει κάποια ερείσματα – το Ισλάμ καταρχήν σε όποιες χώρες είναι μουσουλμανικές. Η Αλβανία και το Κόσοβο είναι από αυτές τις χώρες».

Timeline
0:42 Η Τουρκία αρχίζει τη μαζική παραγωγή πυραύλων Tayfun αλλά και αντιαεροπορικών συστημάτων. Θα πρέπει να ανησυχούμε;

3:34 Γιατί η Αλβανία, μια χώρα που δεν ασχολείται με την αεροπορία, προμηθεύεται τουρκικά drones;

5:08 Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία την Αλβανία κατά τη διάρκεια μιας κρίσης με την Ελλάδα;

9:02 Και το Κόσοβο προμηθεύεται με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Ποιες είναι οι συμμαχίες που ενισχύει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια;

10:54 Αν κορυφωθεί η ένταση μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου, σίγουρα θα επηρεαστεί και η Ελλάδα. Έρχονται τέτοιες ημέρες;

12:32 Ποιες είναι οι σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τις χώρες των Βαλκανίων; Ποιοι είναι σύμμαχοι, ποιοι απέναντι;

18:58 Η Κύπρος βρίσκεται μονίμως στην τουρκική ατζέντα. Υπάρχει η αίσθηση πως κλιμακώνεται η κατάσταση το επόμενο διάστημα;

23:57 Εκλογές και Τουρκία τον Ιουνίου. Έτσι θα πάμε μέχρι τότε; Με προκλητική ρητορική και απειλές;

26:34 Ο Μπομπ Μενέντεζ μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας;

27:58 Κάθε πότε επικαιροποιούνται τα σχέδια άμυνας της Ελλάδας;

30:56 Πόλεμος στην Ουκρανία. Ξένοι αναλυτές θεωρούν πως η Ρωσία προετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας.