ΗΠΑ και Γερμανία στηρίζουν Ιμάμογλου – Η αντίδραση ΕρντογάνΣφοδρές αντιδράσεις και αυστηρά μηνύματα από τη Δύση μετά την απόφαση για φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Tη βαθιά της ανησυχία εξέφρασε η Ουάσινγκτον για την απόπειρα περιθωριοποίησης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους από την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και σε αναστολή της πολιτικής του δραστηριότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις ποινικές διώξεις για ‘προσβολή’ και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών, κυρίως εξασφαλίζοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Vedant Patel εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών τω ΗΠΑ που δήλωσε ότι «αυτή η άδικη ετυμηγορία είναι μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για μηνύσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία».

Αντίδραση υπήρξε και από τη Γερμανία για την απόφαση. Στη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίσει την απόφαση «μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία».

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένας σημαντικός οδηγός του θεμιτού συναγωνισμού, ειδικά σε προεκλογικές εκστρατείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης για να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του.

Η ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης αφορά κατηγορία προσβολής δημοσίων λειτουργών λόγω απαξιωτικών σχολίων του που είπε ότι είναι ‘ανόητοι’ τα μέλη της εκλογικής επιτροπής, επειδή ακύρωσαν τις πρώτες εκλογές που είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου το Μάρτιο του 2019.

Σύμφωνα με Τούρκους νομικούς, η ποινή αυτή που του επιβλήθηκε δεν σημαίνει ότι παύονται άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα του Ιμάμογλου. Ούτε εκπίπτει από το αξίωμα του δήμαρχου, ούτε απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία προς το παρόν. Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα του επιβληθεί μόνο αν τελεσιδικήσει η απόφαση, σε περίπτωση που προσφύγει στο Εφετείο και έπειτα στον Άρειο Πάγο.

Με το 44% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll να θεωρεί ότι η υπόθεση είναι πολιτική, το λόγο έχει τώρα η δικαιοσύνη. Αν ακολουθήσει τους συνήθεις ρυθμούς της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα πριν από το καλοκαίρι ή ακόμα και το φθινόπωρο του 2023. Σε κανονικές συνθήκες, η διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης διαρκεί από 3 μήνες έως ένα χρόνο, άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, ο Ιμάμογλου μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές τον Ιούνιο του 2023. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται -κανονικά- να έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και από τον Άρειο Πάγο.Παρόλα αυτά,όπως έχει φανεί πολλές φορές, η τουρκική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία και οι εφέσεις να εκδικαστούν πολύ νωρίτερα, άρα να του στερήσει τη δυνατότητα θέσης υποψηφιότητας.