Κορβέτες: Πριν το τέλος του έτους η απόφαση – Οι Γάλλοι που τα έχουν όλα και το «αγκάθι» των ΙταλώνΣτην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Άμυνας το θέμα των κορβετών – Τι είπε ο υπουργός Άμυνας για Γάλλους και Ιταλούς που διεκδικούν το πρόγραμμα.

Απαντήσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και φυσικά για την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους τους δημοσιογράφους, συνομίλησε μαζί τους για σχεδόν δύο ώρες, δίνοντας απαντήσεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που κυριαρχούν στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων και των εξοπλιστικών. Μαζί με τον υπουργό Άμυνας, το «παρών» στην συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους έδωσαν ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί, ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κω.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όπως είναι φυσικό τα εξοπλιστικά, με το ζήτημα των κορβετών να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο των δημοσιογράφων όσο και της ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου. Όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, διάγουμε τις τελευταίες μέρες της «ναυμαχίας». «Η απόφαση θα ληφθεί πριν το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως η αξιολόγηση ολοκληρώνεται και υπάρχει ενδεχόμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ της 20ης Δεκεμβρίου, αν και η ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης έχει πολύ συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση.

Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως η συζήτηση γίνεται για 3+1 πλοία, με το πρώτο να ναυπηγείται στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα τρία στη χώρα μας, είτε στα ναυπηγεία της Ελευσίνας με τα οποία συνεργάζεται η ιταλική Fincatieri, είτε στον Σκαραμαγκά με τον οποίο συνεργάζεται η γαλλική Naval Group.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στις λεπτομέρειες», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ σε ερώτηση για το αν η χώρα που θα επικρατήσει απαιτείται να υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. «Θέλουμε να συνδυάζουμε κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και κάποια μορφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι οι Ιταλοί είναι πρόθυμοι για μια τέτοια συμφωνία, όπως το ίδιο ισχύει και με την Γερμανία, για την οποία είπε πως θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον της για εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για την ενεργοποίηση της option για απόκτηση και της τέταρτης Belh@rra, ο υπουργός άμυνας απάντησε με τρόπο που δείχνει ότι δεν απασχολεί “επί του παρόντος”, καθώς προέχει η απόφαση για τις κορβέτες. Όχι όμως ότι έχει απορριφθεί οριστικώς ως προοπτική.

Το βέβαιο είναι πως τα επόμενα 24 είναι κρίσιμα για την πορεία του προγράμματος, με τους Γάλλους να έχουν μια πολύ καθαρή πρόταση, συν την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και τους Ιταλούς να έχουν μεν δελεαστική πρόταση αλλά να… το σκέφτονται για την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας.