Ελληνοκύπριοι και Γάλλοι υλοποίησαν άσκηση αεράμυνας για την προστασία της Κύπρου από τους ΤούρκουςΓαλλική βοήθεια σε περίπτωση κρίσης με την Άγκυρα-Η παρουσία των Γάλλων έχει εκνευρίσει το καθεστώς Ερντογάν.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE (CDG)», με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES», σχεδιάστηκε πρόγραμμα ασκήσεων με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της CTF-473 και της Εθνικής Φρουράς.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε άσκηση αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΤΑΛΩΣ-2/2022», με τη συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας και αεροσκαφών Rafale, τα οποία επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο CDG.

Την άσκηση παρακολούθησε επί του αεροπλανοφόρου CDG, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχο Μάριο Φλωρίδη και το Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού, Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου.

Το σενάριο της ασκήσεως που προσομοίασε επίθεση από εχθρικά αεροσκάφη κατά του νησιού και ο ρόλος των Γάλλων
Σκοπός της άσκησης, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου.

Με την ολοκλήρωση της, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν, σχεδιάζουν και διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις.

Πέραν της παρακολούθησης της άσκησης, ο Αρχηγός ενημερώθηκε από το Διοικητή της CTF-473, για τις δυνατότητες, την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ασκήσεων πραγματοποιήθηκε επίσης στις 26 Νοεμβρίου 2022, αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από τη Διοίκησή Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με την ονομασία «CYP/FRA-04/2022». Η άσκηση περιελάμβανε εξέταση ναυτικών σεναρίων κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας.

Επίσης, από 06 έως 09 Δεκεμβρίου 2022, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ εντάχθηκε στην CTF-473 και συμμετείχε σε όλες τις προγραμματισμένες αποστολές της. Αντίστοιχα Αξιωματικός της Διοίκησης Ναυτικού, εντάχθηκε στο Επιτελείο Φρεγάτας της CTF 473.

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κοινές δραστηριότητες κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων.

Αποτελούν επίσης απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και ένδειξη της αμοιβαίας πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης έξω από την Χερσόνησο της Καρπασίας
Την ίδια στιγμή οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν κοινή άσκηση  έρευνας και διάσωσης με τους Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου στα Κατεχόμενα αναφέρεται ότι, τα στοιχεία της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και της Μονάδας Αεροπορίας πραγματοποίησαν άσκηση αντιμετώπισης ατυχημάτων που ενδέχεται να συμβούν εντός των χωρικών υδάτων των Κατεχομένων.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι η Τουρκία “θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Βόρειας Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι εν λόγω εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα νότια της Χερσονήσου της Καρπασίας με τη συμμετοχή 2 σκαφών της ακτοφυλακής και ενός ελικοπτέρου.

Μεγάλη ενόχληση των Τούρκων από την παρουσία της γαλλικής αρμάδος
Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα ενοχλήθηκε σφόδρα με την παρουσία των Γάλλων στην περιοχή, για αυτό εξέδωσε μια παράνομη αντι – NAVTEX, στην άσκηση που εκτέλεσε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Η Γαλλία για τα δικά συμφέροντα απέστειλε στην Κύπρο την αρμάδα του γαλλικού αεροπλανοφόρου, μετά την διαπίστωση ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να ελέγξουν τις διόδους στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω ερευνών υδρογονανθράκων.

Το που θα καταλήξει όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά εκτιμάται ότι πλησιάζουμε ακόμα πιο κοντά σε σενάρια πιθανής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των τουρκικών νεο-οθωμανικών σχεδίων και της αλαζονείας του καθεστώτος Ερντογάν.