Τουρκία: «Σφαλιάρα» και από τη Γερμανία στον Ερντογάν: «Καταπατάτε το Διεθνές Δίκαιο»



Οργή στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία.

Ακόμη και τη Γερμανία, η οποία την προμήθευε με όπλα κατάφερε να εξοργίσει η Τουρκία. Ο λόγος είναι η απειλή εισβολής των Τούρκων στη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό το τελεσίγραφο το οποίο έστειλε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η κυρία Μπέρμπογκ να μην προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που φιλοξενεί γερμανική εφημερίδα το μέλος της γερμανικής κυβέρνησης τονίζει: «Κάνω επείγουσα έκκληση προς τον κύριο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σ.σ. ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας), να απόσχει η Τουρκία από μέτρα που θα πυροδοτούσαν το σπιράλ βίας, όπως μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Βόρεια Συρία, ή ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Βόρειο Ιράκ. Ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις το Διεθνές Δίκαιο. Προειδοποιούμε την Τουρκία να σέβεται τις ζωές των αμάχων».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Τύπο της Γερμανίας, το Βερολίνο είναι οργισμένο με την Τουρκία και για έναν ακόμη λόγο. Συγκεκριμένα, διότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπλοκάρει συστηματικά την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρότι είχε δώσει διαβεβαιώσεις πριν καιρό, ότι αυτό το θέμα θα προχωρήσει. Τουρκία αφήνει όλα τα “μέτωπα” ανοιχτά και στη Συρία.

Πάντως οι Τούρκοι δεν φαίνεται να πτοούνται από τις προειδοποιήσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων χωρών, αφήνοντας όλα όλα τα “μέτωπα” ανοιχτά και στη Συρία. «Όσο υπάρχει στοχοποίηση των συνόρων, θα κάνουμε βήματα. Είναι υποχρέωσή μας και όχι επιλογή να συνεχίσουμε. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να μας καταλάβουν για αυτή την επιχείρηση», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι.