Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα επιτείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας! Πώς διαμορφώνεται η νέα ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο- ΓραφήματαΈνα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Αθήνα.

Ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Αθήνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, καθώς δείχνει να ανατρέπει όχι τους αριθμούς στους σχετικούς πίνακες, αλλά τον συσχετισμό ισχύος στο πεδίο δράσης. Με την Ελλάδα να αποκτά το επόμενο διάστημα και µε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, «υπεροπλία» σε αέρα και θάλασσα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με την Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ. 

Η Πολεμική Αεροπορία περνά στα αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς, µε την Τουρκία να μένει πίσω αφού δεν θα διαθέτει κανένα μαχητικό αυτού του επιπέδου. Αυτή η ανατροπή εξηγεί εν πολλοίς και τον εκνευρισμό της Άγκυρας που περιμένει ακόμη «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για πρόσθετη αγορά και την αναβάθμιση των δικών της F-16.

Τα πρώτα οκτώ Rafale είναι ήδη στην Τανάγρα, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να έχουν γίνει 18 και την επόμενη χρονιά να φτάσουν τα 24.

Η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει την αίτηση ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για τα F-35 και αναμένει εξελίξεις, ενώ σε πρόγραμμα αναβάθμισης είναι και τα F-16, σε Viper, πάντα σύμφωνα με τα ΝΕΑ. 

Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία των τριών φρεγατών FDI (Belh@rra), µε την παραλαβή τους να αρχίζει πιθανότατα το 2024 και να ολοκληρώνεται το 2025, ενώ παραμένει ενεργή και η επιλογή για την απόκτηση και τέταρτου πλοίου του ίδιου τύπου.

Εχει ήδη ενεργοποιηθεί δε το πρόγραμμα απόκτησης τριών κορβετών µε την επιλογή για µία επιπλέον.


Γάλλοι και Ιταλοί – σύμφωνα µε πληροφορίες – κατέθεσαν τις τελικές τους προτάσεις μέσα στην εβδομάδα µε την κινητικότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι αυξημένη και τις αποφάσεις, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, να αναμένονται άμεσα και να κρίνονται στις «λεπτομέρειες», όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Ο χρόνος παράδοσης και η χρηματοδότηση παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ η τελική επιλογή θα είναι πολιτική και θα έχει και διπλωματική διάσταση. Προς υπογραφή βαδίζουν και τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ Spike NLOS, τα οποία αφορούν τον στρατό, την αεροπορία στρατού και το πολεμικό ναυτικό.