Βρετανός στρατηγός: «Οι Βασιλικοί Πεζοναύτες συμμετέχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας»



Δήλωση-«βόμβα»
Οι Βρετανοί Βασιλικοί Πεζοναύτες έχουν λάβει μέρος σε μυστικές επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου» στην Ουκρανία, αποκαλύπτει για πρώτη φορά στρατηγός ε.α. της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες συμμετείχαν σε «διακριτικές επιχειρήσεις» σε ουκρανικό έδαφος που διήρκεσαν αρκετούς μήνες, ανέφερε  η εθνική εφημερίδα The Times της Βρετανίας.

Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις του υποστράτηγου Ρόμπερτ Μάγκουαν στην εφημερίδα των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Magowan είναι ο πρώην Διοικητής των Βασιλικών Πεζοναυτών, έχοντας ενταχθεί στην επίλεκτη μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού το 1989.

Ο αντιστράτηγος στην εισήγησή του αναφέρει ότι:

“(…) οι καταδρομείς είχαν υποστηρίξει διακριτικές επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις μας συνδέονταν με υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο.”

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της δήλωσης του Magowan, το άρθρο των Times αναφέρει:

«Στο Globe and Laurel, την επίσημη έκδοση των Βασιλικών Πεζοναυτών-Royal Marines, περιέγραψε πώς 350 πεζοναύτες από την Διοίκηση 45 συνόδευσαν διπλωμάτες από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο (στην Πολωνία) νωρίτερα αυτό το έτος, όταν έγινε σαφές ότι τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονταν για εισβολή. Οι καταδρομείς επέστρεψαν στο Κίεβο τον Απρίλιο για να προστατεύσουν την πρεσβεία καθώς η Βρετανία προσπαθούσε να αποκαταστήσει την διπλωματική παρουσία της εκεί».

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει παραδοχή πως ο βρετανικός Βασιλικός Στρατός συμμετείχε σε ειδικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.


ΠΗΓΗ