Πώς η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να αποτελεί δοκιμή για επίθεση στην ΕλλαδαΠώς η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να αποτελεί δοκιμή για επίθεση στην Ελλαδα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία αφορούν στην εφαρμογή του άρθου 51 του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 51, «ουδέν εκ των διαλαμβανομένων εν τω παρόντι Χάρτη θα παρεμποδίζει το φυσικό δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής νομίμου αμύνης εις περίπτωσιν καθ’ ήν Μελος τι των Ηνωμένων Εθνών υπέστη επίθεσιν ένοπλον, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβη μέτρα προς διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Δηλαδή η Τουρκία λεει ότι κινδυνεύει από τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία (σ.σ. ανεξάρτητο κράτος) και γι αυτό τον λόγο κάνει την επιχείρηση εναντίον τους στο έδαφος της Συρίας.

Την ίδια ώρα, στο αμερικανικό έγκυρο αμυντικό σάιτ 19fortyfive.com, ο Αμερικανός αναλυτής του American Enterprise Institute (AEI), Μάικλ Ρούμπιν, τονίζει ότι εδω και δεκαετίες η Τουρκία κατηγορεί «επανειλημμένα την Ελλάδα για τρομοκρατία. Καθώς ο Ερντογάν κροταλίζει τον γείτονά του στο ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να επανασχεδιάσει τον χάρτη του Αιγαίου και να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας, θα χρειαστεί ένα πρόσχημα για στρατιωτική δράση».

«Εάν η Ευρώπη επιτρέψει στον Ερντογάν να ξεφύγει με μια ψευδή κατηγορία εναντίον των Κούρδων της Συρίας για να δικαιολογήσει μια τουρκική αρπαγή γης νότια των συνόρων του, δεν είναι παράλογο να εξετάσουμε ένα άλλο σενάριο που οδηγεί σε αρπαγή γης δυτικά των συνόρων: μια βόμβα εκρήγνυται σε Σμύρνη, Αλικαρνασσό ή Μαρμαρίς. Μια μέρα μετά ο Σοϊλού θα “παρελάσει” έναν ύποπτο με φούτερ “Αθηνών”, ισχυριζόμενος ότι ομολόγησε ότι ενήργησε κατ’ εντολή Ελλήνων εθνικιστών», σημειώνει ο Μάικλ Ρούμπιν.