Τάλως: Το Ελληνικό drone που αρχικά χλεύαζαν, αλλά τώρα φοβούνται οι Τούρκοι – Κατασκευάστηκε πριν το Bayraktar!



«Τάλως», το Ελληνικό drone που κατασκευάστηκε πριν το τουρκικό Bayraktar και το οποίο οι Τούρκοι πιθανότατα αντέγραψαν, παρότι ισχυρίζονται το αντίθετο.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία «πανηγυρίζει» για το drone Bayraktar και ταυτόχρονα κοροϊδεύει το ελληνικό Αρχύτας, αν και προ ολίγων ημερών οι τούρκοι έψαχναν το γαλανόλευκο drone πάνω από το Αιγαίο. Τώρα έρχεται το επίσης ελληνικό και ακόμη πιο εξελιγμένο drone «Τάλως» να θέσει νέα δεδομένα και να διαψεύσει τους Τούρκους για το ποια χώρα εφηύρε πρώτη μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή τους στον ΣΚΑΪ εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας εξήγησαν ότι το συγκεκριμένο drone κατασκευάστηκε και μάλιστα πέταξε το 2015, πριν δηλαδή από τα Bayraktar! «Δεν ξέρω αν τότε είχε κατασκευαστεί το «Bayraktar». Μετά το «Πήγασος» είμαστε η πρώτη επιστημονική ομάδα που κατασκεύασε το πρώτο ιδιωτικό drone. Με αγάπη διαβάσαμε αυτά που έγραψαν οι Τούρκοι. Δεν ξέρω αν στο σουβλάκι ή στον μπακλαβά κάναμε υποκλοπές αλλά στο drone δεν νομίζω. Ακόμα περισσότερο στα οπλισμένα για τα οποία είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε η πρώτη ελληνική, ίσως βαλκανική ή ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει κατασκευάσει οπλισμένα – μή επανδρωμένα συστήματα. Οι φίλοι μας οι Τούρκοι θα πρέπει να διαβάσουν λίγο πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς έχει γίνει, να δουν τη δική τους ιστορία. Το συγκεκριμένο μοντέλο δημιουργήθηκε το 2015 και πέταξε το 2015 και ήδη έχει αντιγραφεί. Όταν οι Τούρκοι δεν σκέφτονταν τα μη επανδρωμένα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, βάζοντας την Τουρκία στη «θέση» της.

Συνεχίζοντας η κατασκευάστρια εταιρεία του «Τάλως» αναφέρθηκε στο ποιες υπηρεσίες τα drones αυτά εξυπηρετούν: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Πυροσβεστική, στον Ελληνικό Στρατό, σε ιδιωτικές εταιρείες για διάφορες χρήσεις. Η εταιρεία μας έχει επιλεγεί από μία παγκόσμια δύναμη στο κομμάτι των πυρομαχικών και μέσα στον Δεκέμβριο θα κάνουμε τις πρώτες επίσημες βολές σε ελληνικό έδαφος με δικά μας drone. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα βρίσκονται και σε άλλους στρατούς παγκοσμίως», πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ποιος είναι ο Τάλως στην ελληνική μυθολογία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει να μάθουμε ποιος είναι ο Τάλως ώστε να καταλάβουμε οτι το όνομα αυτό δεν επελέγη τυχαία για το ελληνικό drone. Συγκεκριμένα ο «Τάλως» ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Θεωρείται το πρώτο ρομπότ, που κατασκευάστηκε ποτέ ή δημιουργήθηκε από τη φαντασία

Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στον βασιλιά Μίνωα, για να φυλάει την Κρήτη. Ο Πλάτων τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ραδάμανθυ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στο γιο της Μίνωα. Μεταγενέστερα ο Ι. Κακριδής, βασιζόμενος στο ότι ο Ησύχιος γράφει πως ταλῶς σήμαινε ήλιος (ενώ Ταλαιός είναι το όνομα του Δία) στην Κρήτη και με βάση και άλλα στοιχεία, εκφράζει την άποψη ότι ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.

Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης, που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα. Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας.

Παρακάτω δίδραχμο της Φαιστού, 280 π.Χ. που απεικονίζει τον φτερωτό Τάλω οπλισμένο με πέτρα