Ελληνοτουρκικά: Άρχισε η μάχη των drone στο Αιγαίο



Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης

Ελληνοτουρκικά: Άρχισε η μάχη των drone στο Αιγαίο, καθώς οι Τούρκοι δεν είναι πια οι μοναδικοί που πετούν UAV στην περιοχή.

Χαρακτηριστική εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό, είναι αυτή από το flightradar24, όπου εμφανίζονται οι πτήσεις στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται λοιπόν τα τουρκικά Bayrktar δεν είναι πλέον μόνα στο Αιγαίο καθώς απέναντί τους βρίσκουν τα ισραηλινά Heron της Ελλάδα.

Το τουρκικό Bayraktar το οποίο πετούσε την Τετάρτη στις ακτές της Τουρκίας μεταξύ Τσεσμέ και Μαρμαρίδας είχε απέναντί του ένα ελληνικό Heron το οποίο έλεγχε την ακριβώς απέναντι περιοχή μεταξύ Χίου, Μυτιλήνης και Πάτμου.

Μάλιστα τα δύο UAV πέρασαν το ένα δίπλα από το άλλο σε πολύ μικρή απόσταση.

Που να έρθουν και τα τρία MQ-9B Sea Guardian της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το τουρκικό gdh.digital, η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ τρία MQ-9B Sea Guardian, με κόστος κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Nα σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ελληνική κίνηση είναι ήδη γνωστή από το καλοκαίρι, όμως οι Τούρκοι την επαναφέρουν καθώς η συγκεκριμένη προσθήκη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασιάζει την ισχύ τους.

Τα MQ-9B Sea Guardian μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερις πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire ή τέσσερις πύραυλους Hellfire και δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-12 Paveway II.

Ενδεικτικό είναι πως τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά Bayraktar έχουν μέγιστη ταχύτητα 220 χλμ.

Πηγή: geostratigika.gr