Σοβαρή ανησυχία στην Τουρκία για την ανατροπή ισορροπιών στο Αιγαίο – Θέλουν επειγόντως τα F-16Τούρκοι αναλυτές: Ζωτικής σημασίας η προμήθειά των F-16 – Νέες απειλές από τουρκικά ΜΜΕ
Τη σημασία της προμήθειας νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ υπερτονίζουν Τούρκοι αναλυτές. Αναλυτής αναφέρει στη Hurriyet πως είναι “ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η προμήθεια των F-16, για να μην μετατοπιστεί η ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας”.

Όπως μεταδίδει από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο πολιτικός αναλυτής Σεντάρ Εργκίν γράφει στη Hurriyet: “Στο μέτωπο με τις ΗΠΑ δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο, εάν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το σχέδιο αναβάθμισης 80 F-16, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο δεν θα μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδας.

Τηρώντας την υπόσχεσή της προς την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι επαχθείς όροι σχετικά με τα F-16 στο νομοσχέδιο του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023 που συζητείται στο Κογκρέσο αφαιρέθηκαν από το κείμενο”.

Ο αναλυτής Γκιουνερί Τζιβάογλου έγραψε στη Μilliyet: “H Eλλάδα ήδη παραλαμβάνει τα F-16 Βlock 70/72 όπως και τα Rafale”

“Η Ελλάδα αναβαθμίζει επίσης 83 από τα 122 F-16 της από Block 52 σε Block 70. Δύο από αυτά έχουν ήδη αναχωρήσει για το ελληνικό έδαφος. Έχει επίσης αγοράσει 24 γαλλικά Rafale. Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τον αριθμό τους σε 40. Ενδιαφέρεται επίσης για τα F-35, γνωστά και ως αεροσκάφη stealth”.

Απειλές από τουρκικά ΜΜΕ
Επαναλαμβάνουν τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας τα τουρκικά ΜΜΕ: “Η Τουρκία προειδοποιεί πως θα κάνει στρατιωτική επέμβαση στα νησιά”.

“Αν οι Έλληνες δεν τα αποστρατιωτικοποιήσουν, αυτά θα είναι απειλή για την Τουρκία”.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Σμαϊλ Χακί Πεκίν, ανέφερε: “Αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπο τον όρο να είναι αποστρατιωτικποιημένα. Η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο και στέλνει και εγκαθιστά όπλα, οπλικά συστήματα εκεί. Ουσιαστικά σπρώχνει και εγκλωβίζει στην Τουρκία στις ακτές της. Αν η Ελλάδα θα ελέγχει το Αιγαίο με αυτόν τον τρόπο, τότε θα ελέγχει την Κύπρο, τις δυτικἐς ακτές της Μικράς Ασίας και τη Θράκη. Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Γι’ αυτό και η Τουρκία λέει ‘ξέρετε τι πάτε να κάνετε, συμμαζευτείτε αλλιώς θα κάνω την απαραίτητη στρατιωτική επέμβαση”.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε στενό φίλο του Ερντογάν, Σιτκί Αγιάν. Ο Τούρκος επιχειρηματίας κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος υπέρ του Ιράν. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε ισχυριστεί πως ο Αγιάν μετέφερε χρήματα της οικογένειας Ερντογάν στο εξωτερικό.