Τα Island, οι κορβέτες, οι Spike NLOS και το ΚΥΣΕΑ



Διήμερο εξελίξεων για την προμήθεια των αμερικανικών πλοίων Island, τις κορβέτες, τους πυραύλους SPIKE NLOS αλλά και όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγαλύτερη είδηση των τελευταίων ωρών έχει να κάνει με την ανανέωση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κατά έναν χρόνο, λαμβάνοντας το μέγιστο (3+1 χρόνια) στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρότι το ΚΥΣΕΑ στη χθεσινή συνεδρίασή του δεν πήρε απόφαση επ’ αυτού, έγινε γνωστή η πρόθεση για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έως τον Ιανουάριο του 2024.

Παρότι επίσημα θα ανακοινωθεί μετά την Πρωτοχρονιά, η διαρροή αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο Αρχηγός από την Κυβέρνηση αλλά και την πλήρη αναγνώριση του έργου του, που ενώ είχε αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κρίσεις μετά τα Ίμια, ταυτόχρονα προωθούσε την αμυντική διπλωματία ενισχύοντας τους αμυντικούς δεσμούς με παραδοσιακούς και νέους εταίρους ενώ έτρεχε και τα προγράμματα ενίσχυσης αλλά και εν συνεχεία υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα των κορβετών. Υπήρξε εκτενής παρουσίαση των δύο προτάσεων που προκρίνονται ως οι καταλληλότερες για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, με την απόφαση να παραπέμπεται για το – όχι πολύ μακρινό – μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο που αναμένονται σύντομα.

Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε επίσης συζήτηση και για το πρόγραμμα απόκτησης των SPIKE NLOS, που πρόσφατα γράψαμε στο enikos.gr, για το οποίο έχουν προκύψει κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν ώστε να προχωρήσει με ταχείς διαδικασίες.

Ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό, όμως, πήρε την έγκριση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, που άναψε το «πράσινο φως» για την απόκτηση 4 παράκτιων περιπολικών από τις ΗΠΑ, τύπου Island.

Είναι το θέμα που είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr από τον Ιούλιο του 2021, οπότε το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο ξεκλείδωνε για το Πολεμικό Ναυτικό ευκαιρίες ανανέωσης του Στόλου.

Η συμφωνία που έχει γίνει με τις ΗΠΑ αφορά στην παραχώρηση έναντι συμβολικού τιμήματος (12 εκατ.) για 4 περιπολικά πλοία κλάσης “Island” που χρησιμοποιεί για τις επιχειρήσεις της στον Κόλπο, στο πλαίσιο αποχώρησης από την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας απόκτησης άλλων 6 πλοίων του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση των υπέργηρων περιπολικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για συνολικά 4 της κλάσης, τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά με τα νεότερα και μεγαλύτερα Sentinel. Δεν είναι μόνο τα 4 που επιχειρούν στον Κόλπο αλλά κι επιπλέον 4 που πρόκειται να αποσυρθούν από άλλες περιοχές.

Έτσι, στο Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει διάπλατα ο δρόμος αντικατάστασης των υπέργηρων ξύλινων περιπολικών ή και των κανονιοφόρων τύπου Asheville που χρησιμοποιεί, με πολύ ικανότερα και σαφώς πιο σύγχρονα πλοία με πολύ χαμηλό κόστος.

Το πρόγραμμα απόκτησης των 4 Island θα στοιχίσει συνολικά 40 εκατ. ευρώ. Τα 12 είναι συμβολικό ποσό που καταβάλλεται μέσω του προγράμματος FMS Ελλάδας – ΗΠΑ και τα υπόλοιπα αφορούν στα κόστη μεταφοράς τους από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα, αφού θα πρέπει να φορτωθούν σε ειδικά πλοία για να μεταφερθούν.

Τώρα, το βάρος πέφτει στην ΓΔΑΕΕ που θα πρέπει να τρέξει όλες τις σχετικές διαδικασίες άμεσα, με τον χρόνο να πιέζει. Κι αυτό γιατί εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες μέσα στους επόμενους 3 μήνες τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει και τέλη ελλιμενισμού των πλοίων στο Μπαχρέιν.

Εάν όλα τρέξουν βάσει του προγράμματος, υπολογίζεται ότι τον Απρίλιο με Μάιο τα 4 πλοία θα βρίσκονται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.