Άλμα στο μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία - Προσεχώς υπερσύγχρονοι εξομοιωτές πτήσης made in GreeceΜε υπερσύγχρονους εξομοιωτές πτήσης F-16, made in Greece, θα εκπαιδεύονται από εδώ και στο εξής οι Έλληνες ιπτάμενοι, με την έναρξη λειτουργίας της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης να σηματοδοτεί την είσοδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη νέα εποχή.

Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale F3R και σύντομα τα «αόρατα» F-35A, η Πολεμική Αεροπορία εντάσσει στο «οπλοστάσιο» της και τους νέους τακτικούς εξομοιωτές αεροπορικού πολέμου που αλλάζουν τα δεδομένα στην εκπαίδευση όχι μόνο των ιπτάμενων αλλά και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

«Τεχνολογικό άλμα» χαρακτηρίζουν πηγές του αεροπορικού Επιτελείου τους νέους εξομοιωτές που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες τους είναι «απεριόριστες».

Η διαφορά με εκείνους που χρησιμοποιούνται ήδη στις Πολεμικές Μοίρες είναι ότι δεν εκπαιδεύουν τον ιπτάμενο μόνο στα πτητικά χαρακτηριστικά και τα όπλα του μαχητικού αλλά έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν ένα ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης με πολύπλοκες αποστολές, όπως εχθρική αποβατική ενέργεια σε βραχονησίδα και προσβολή του εχθρικού προγεφυρώματος, τακτικές μάχης με εμπλοκή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, αντιμετώπιση συστημάτων αεράμυνας, αλλά και υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων.

Στα «παίγνια» που υποστηρίζουν οι εξομοιωτές, μπορούν να συμμετέχουν και ελεγκτές αεράμυνας, Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και ελεγκτές καθοδήγησης πυρών JTAC. Ο πιλότος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου Stinger εναντίον του, ένα σενάριο άκρως ρεαλιστικό που όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κανονικές συνθήκες εκπαίδευσης.

Διαλειτουργικότητα
Οι νέοι τακτικοί εξομοιωτές έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα πραγματικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα, εμπλουτίζοντας τα σενάρια των ασκήσεων στις οποίες εκπαιδεύονται τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, με το ηλεκτρονικό σύστημα να λειτουργεί είτε ως «εχθρός» είτε ως «φίλος» ενώ παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παραμετροποίησης των δεδομένων της αποστολής.

Ο εξομοιωτής προσφέρει ένα πλήρως λειτουργικό πιλοτήριο που μεταφέρει τον εκπαιδευόμενο, κυριολεκτικά, στο κόκπιτ ενός F-16.

Στόχος του αεροπορικού Επιτελείου άλλωστε, είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων να «μοιράζεται» μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών και των εξομοιωτών, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους και ώρες πτήσης αλλά κυρίως, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιλότους να εξασκηθούν σε απαιτητικά σενάρια που δύσκολα απαντώνται στη συμβατική εκπαίδευση.