Patriot στην Ουκρανία, οι φήμες για Iron Dome και η ευκαιρία της Ελλάδας



Μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν – Ζελένσκι για την αποστολή Patriot στην Ουκρανία, πληθαίνουν οι φήμες για την αποστολή και Iron Dome από το Ισραήλ. Παράλληλα στην Ελλάδα ανοίγει διάπλατα ευκαιρία ανανέωσης κι εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Παραμονές Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,74 δις ευρώ προς την Ουκρανία. Ανάμεσα στα άλλα, έγινε και η ανακοίνωση προμήθειας του αντιαεροπορικού – πυραυλικού συστήματος Patriot, που θα θωρακίσει σε ακτίνα εμβέλειας 170 χλμ τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμυντικής υποστήριξης, περίπου 2 δισ. δολάρια, και το ισχυρότερο στοιχείο αυτού του πακέτου είναι τα πυραυλικά συστήματα Patriot, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική μας άμυνα για τη δημιουργία ασφαλούς εναέριου χώρου για την Ουκρανία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την συνάντηση των «δύο», σκορπώντας αισιοδοξία στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και τους μαχητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το Iron Dome

Σύμφωνα με το National Interest, η ανακοίνωση αποστολής Patriot στην Ουκρανία δημιουργεί παράθυρο και για την αποστολή του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος μέσης εμβέλειας, Iron Dome.

Μία από τις σοβαρότερες ενστάσεις στην αποστολή του εν λόγω αντιαεροπορικού – πυραυλικού συστήματος από το Ισραήλ έγκειται στην ανησυχία μήπως καταφέρουν οι Ρώσοι σε ενδεχόμενη αντεπίθεση να το πάρουν από τον ουκρανικό στρατό, κάτι που θα προξενούσε εφιαλτικά αποτελέσματα, αφού οι πρώτοι που θα ενδιαφέρονταν για να ξεκλειδώσουν την τεχνολογία που κρύβει είναι το Ιράν.

Επιπλέον, παρότι οι Ουκρανοί θέλουν διακαώς να το αποκτήσουν δεδομένου της επιτυχημένης παρουσίας του επί του πεδίου αντιμετωπίζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ επί ισραηλινού εδάφους, δεν θα ήταν εύκολη η ένταξή του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Κι αυτό διότι χρειάζεται μακροχρόνια εκπαίδευση και δεν θα βοηθούσε βραχυπρόθεσμα την ουκρανική αεράμυνα.

Επιπλέον το Ισραήλ δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια σκληρή απάντηση από τη Ρωσία, η οποία διατηρεί σημαντική παρουσία στη Συρία, όπου το Ισραήλ επιδίδεται σε τακτική κινητική δραστηριότητα για να εξουδετερώσει τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος για λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ, στον Λίβανο.

Αυτό, όμως δημιουργεί επιπλέον μία ευκαιρία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Iron Dome.

Τα ρωσικά συστήματα
Στο ΓΕΕΘΑ μελετά ήδη σχέδιο για την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως αποκαλύφθηκε από τον υπογράφων στο φύλλο της Realnews, στις 4 Δεκεμβρίου, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας, έχει καταρτίσει και επικαιροποιεί σχέδιο αντικατάστασης του συνόλου των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα όλων των σχέσεων με την Ρωσία, ως μέρος των κυρώσεων ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικά η απόφαση για το πάγωμα όλων των σχέσεων σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση των συστημάτων που διαθέτει η χώρα ακόμη και στην δημιουργία κενού στην ασφάλεια.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η “R”, η μελέτη για την εν συνεχεία υποστήριξη των συστημάτων αυτών θα κοστίσει στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια 1,4 δις ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνουν την αναβάθμισή τους, παρά μόνο όσα χρειάζονται για να παραμείνουν λειτουργικά. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα δεχθεί να παράσχει τα απαραίτητα υλικά υποστήριξης και τις πιστοποιήσεις. Αλλά ακόμη κι αν η Ρωσία θελήσει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη δε σημαίνει ότι θα το επιτρέψουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη οι ΗΠΑ πιέζουν για την αποστολή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, που αφενός μπορεί να υποστηρίξει υλικοτεχνικά αφού έχει εργοστάσια παραγωγής και συντήρησης κι αφετέρου γνωρίζουν να χειρίζονται τα στελέχη του ουκρανικού στρατού.

Μέχρι πρότινος υπήρχε νομικό πρόβλημα. Ότι η μεταπώληση ή παραχώρηση οποιουδήποτε ρωσικής προέλευσης οπλικού έπρεπε να φέρει την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης. Εσχάτως, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων στις απολύτως τυπικές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «κράτος τρομοκράτη». Αυτό πλέον αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο «απορωσοποίησης» του ελληνικού οπλοστασίου.

«Τίποτα ακάλυπτο»
Το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται πολλές λύσεις οι οποίες «θα ανακοινωθούν όταν έρθει ο χρόνος» μας λένε στρατιωτικές πηγές. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς οδηγίες ότι «δε θα μείνει τίποτα ακάλυπτο χωρίς πρώτα να έχει αντικατασταθεί από καλύτερο οπλικό σύστημα». Οδηγός για τις τελικές αποφάσεις αποτελεί η εμπειρία της ανταλλαγής των ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder.

Τα οπλικά συστήματα που ζητούνται να παραχωρηθούν είναι κυρίως αντιαρεπορικά και υπηρετούν σε Στρατό και Αεροπορία. Πρόκειται για το πυραυλικό σύστημα S-300, και τα αντιαεροπορικά του Στρατού Ξηράς, τα TOR M-1 και τα OSA-ΑK.

Το ΓΕΕΘΑ φέρεται να έχει ξεκάθαρη γνώμη ότι και τα τρία όπλα μπορούν να αντικατασταθούν από την τελευταία έκδοση των Patriot και μάλιστα με 2 πυροβολαρχίες, από τα NASAMS και από τα Avenger αντίστοιχα.

Οι Patriot είναι γνωστοί για τις δυνατότητές τους και την αξιοπιστία τους. Δεν τους διαθέτει η Τουρκία και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο στράφηκε στους S-400. Στην τελευταία έκδοσή τους έχουν ραντάρ εμπλοκής στα 100 χλμ και δυνατότητα κλειδώματος 100 στόχων. Το θετικό είναι ότι εφοδιάζονται πύραυλους που ήδη διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.

Οι NASAMS είναι νορβηγικής κατασκευής αυτοκινούμενο μέσης εμβέλειας (έως 30 χλμ) αντιαεροπορικό, που προορίζεται για την αντικατάσταση των TOR-M1. Τα θετικό είναι ότι εφοδιάζεται τους πυραύλους ΑΙΜ-120 που ήδη διαθέτει σε μεγάλο αριθμό η Πολεμική Αεροπορία, οπότε με την προμήθειά τους θα μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δη την προστασία των νησιών.

Σε ότι αφορά τα OSA-AK ως αντικαταστάτης τους προωθούνται τα αμερικανικής κατασκευής Avenger. Είναι τα γνωστά στον Ελληνικό Στρατό Hummer που φέρουν πύργο εκτόξευσης πυραύλων Stinger εμβέλειας 5 χλμ. Τόσο τα Hummer όσο και οι Stinger είναι συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις κι έτσι δε θα υπάρξει περίοδος εξοικείωσης.

Το θετικό με τα παραπάνω είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ομοιοτυπία, δημιουργούν οικονομίες κλίμακος εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για άλλες ανάγκες και ταυτόχρονα θα διαθέτουν συστήματα που θα λειτουργούν, θα έχουν υψηλές διαθεσιμότητες και το κυριότερο θα υποστηρίζονται υλικοτεχνικά.

Για αυτά είχε κάνει ουσιαστικές συζητήσεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο ενώ υπάρχουν και σχετικές προβλέψεις στο σύμφωνο Φλώρου – Πάιατ, που είχε υπογραφεί στο ελληνικό πεντάγωνο.

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ ο δρόμος είναι ανοιχτός για την γρήγορη προώθηση των σχεδίων χωρίς να υπάρξει «τρύπα» στην άμυνα της χώρας.