Η σημασία για την Ελληνική αεράμυνα σε Κρήτη-Δωδεκάνησα-ΝΑ Μεσόγειο της αντικατάστασης των S-300 της Κρήτης από τους Αμερικανικούς PatriotΜελλοντικά Patriot  εγκατεστημένοι σε Κύπρο και Κρήτη, μαζί με τις φρεγάτες Belhara στην  μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή, θα είναι σε θέση λόγω συμβατότητας να δημιουργήσουν μια κοινή αντιαεροπορική ομπρέλλα στην ΝΑ Μεσόγειο, γεγονός που θα σημαίνει στην πράξη την ενοποίηση της Ελληνικής με την Κυπριακή αεράμυνα.

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε  σε Ουκρανικό ΜΜΕ  που υποστήριζε  πως η χώρα μας είναι έτοιμη να στείλει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-300, εάν οι ΗΠΑ μας παραδώσουν πυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot και BMP-1, ενώ με έτερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην ομολογία του  ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου, ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τους S-300 στο Κίεβο εάν οι ΗΠΑ μας δώσουν Patriot.

Αναφερόμασταν διεξοδικά  στα παραπάνω άρθα μας, στις δυνατότητες των S-300, σημειώνοντας  ότι, είναι καίριο να μην μείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος ακάλυπτος υπενθυμίζοντας επίσης  ότι βαίνουμε προς μία περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, που μπορεί να δημιουργήσει πολιτικά κενά και ευκαιρίες για εκμετάλλευση της αστάθειας, από τον Ερντογάν.

Για το θέμα αναφέρονται και οι EURASIAN TIMES οι οποίοι με άρθρο τους   του οποίου τα κυριότερα σημεία τα οποία αφορούν την Ελλάδα και τα Ελληνοτουρκικά  είναι τα εξής:

" Η Ελλάδα προσφέρθηκε να μεταφέρει το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 (SAM) στο Κίεβο, με αντάλλαγμα αυτό να αντικατασταθεί με  το Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). 

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν οριστικοποιεί τα σχέδια για την αποστολή ενός συστήματος Patriot στην Ουκρανία μετά από μήνες ουκρανικών απαιτήσεων και αναταραχής στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι εξίσου ενδιαφέρον ότι  οι Έλληνες θέλουν να αναπτύξουν τους πυραύλους Patriot στο νησί της Κρήτης.

Αυτό είναι το ίδιο νησί στο οποίο οι Ελληνικοί  S-300 φέρεται να «κλείδωσαν» τουρκικά μαχητικά F-16 στις 23 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία είχε πει τότε ότι το «κλείδωμα στο  ραντάρ» προήλθε από ένα S-300 που σταθμεύει στην Κρήτη, γεγονός που δεν αρμόζει σε έναν Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) όπου «παρενοχλεί» ένα έθνος του ΝΑΤΟ άλλο, σύμφωνα με τους κανόνες του στρατιωτικού μπλοκ.

Η Ελλάδα χρειάζεται προηγμένα συστήματα SAM στις μακροχρόνιες εντάσεις της με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο για μια σειρά εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών.

Η Ελλάδα ήθελε αρχικά να τοποθετήσει τους S-300 στην Κύπρο από το 1997-1998, αλλά μετά από ενστάσεις από την Τουρκία, η Αθήνα τους τοποθέτησε στα νησιά της Κρήτης.

Το αντιαεροπορικό σύστημα  MIM-104 Patriot που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies είναι μια πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) που μπορεί να εμπλέξει αεροσκάφη, πυραύλους κρούζ , βαλλιστικούς πυραύλους, πυρομαχικά και drones.

Μια συστοιχία Patriot αποτελείται συνήθως από έξι έως οκτώ συστήματα εκτόξευσης που τοποθετούνται σε φορτηγό, το καθένα με τέσσερα κάνιστρα εκτόξευσης με έναν πύραυλο. Μια συστοιχία  περιλαμβάνει ένα ραντάρ παρακολούθησης, ένα σύστημα ελέγχου πυρός, έναν ιστό κεραίας υψηλής συχνότητας και γεννήτριες ισχύος.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την προσφορά του λέγοντας ότι "Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστήσουν ένα σύστημα Patriot στο νησί  και αφού ενσωματωθεί και συνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας, τότε οι S-300 μπορούν να αφαιρεθούν. Η ίδια διαδικασία ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής που μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Τι σημαίνει η αντικατάσταση των S-300 από τους MIM-104 Patriot στην Κρήτη για την Ελληνική αεράμυνα; 

Το γεγονός της αντικατάστασης των S-300 στην Κρήτη από τους Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), αναβαθμίζει σημαντικότατα την αντιαεροπορική άμυνα της Ελλάδας στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της ΝΑ Μεσογείου.

Ο λόγος είναι ότι οι νέοι  Patriot  θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας της Ελλάδας, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3

Το Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας της χώρας μας έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αποκάλυψης και εμπλοκής βαλλιστικών πυραύλων.

Επίσης, και αυτό είναι εξόχως σημαντικό, ότι την αεράμυνα των Δωδεκανήσων-Κρήτης-ΝΑ Μεσογείου θα πρέπει να την εξετάσουμε  μελλοντικά υπό το πρίσμα της απόκτησης των Γαλλικών φρεγατών  Belh@ra από τη χώρα μας , οι οποίοι θα έχουν αυξημένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας  θάλασσιας περιοχής και την συμβατότητα που αυτές  θα έχουν με τους Patriot στην Κρήτη, κάτι το οποίο θα ήταν προβληματικό έως αδύνατο να γίνει με τους S-300.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι η Κύπρος πλέον μπορεί να εξοπλιστεί, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν το εμπάργκο όπλων που της είχαν επιβάλλει, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εξοπλισμό της με ισχυρά Δυτικού-Αμερικανικού τύπου αντιαεροπορικά συστήματα, μηδέ αποκλειομένων των Patriot  πρός τούτο.

Κοινώς μελλοντικά οι Patriot  εγκατεστημένοι σε Κύπρο και Κρήτη, σε συγκερασμό με φρεγάτες Belhara στην  μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή, θα είναι σε θέση λόγω συμβατότητας να δημιουργήσουν μια κοινή αντιαεροπορική ομπρέλα στην ΝΑ Μεσόγειο, γεγονός που θα σημαίνει την ενοποίηση του "Ενιαίου αμυτικού χώρου" και την ενοποίηση της Ελληνικής με την Κυπριακή αεράμυνας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η διακήρυξη κατόπιν συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου για τις ΑΟΖ τους, οι οποίες συνορεύουν μεταξύ τους σύμφωνα με τον "Χάρτη της Σεβίλλης", βυθίζοντας στα νερά την Ανατολικής Μεσογείου την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν.

Κλείνω επισημαίνοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ-Ισραήλ για την δημιουργία του "ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής", για το οποίο Ελλάδα -Κύπρος-Ισραήλ θα μπορούσαν χάρη στα Αμερικανικού τύπου αντιαεροπορικά συστήματα και πολεμικά πλοία νατοϊκών χωρών που διαθέτουν λόγω συμβατότητας να δημιουργήσουν μια ενοποιημένη αεράμυνα που να καλύπτει το τρίγωνο Τέλ-αβί-Λευκωσίας-Αθήνας, εκπαραθυρώνοντας την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.