Στρατός Ξηράς: Παρουσίαση του αντιαρματικού Spike-LR2 από τις EuroSpike και EndeavorΤο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), παρουσίαση, από εκπροσώπους των εταιρειών EuroSpike και Endeavor, των ισραηλινών αντιαρματικών Spike-LR2. Δεν είναι η πρώτη παρουσίαση ΓΕΣ του συγκεκριμένου αντιαρματικού που γίνεται στο ΓΕΣ. Είχαν προηγηθεί παρουσιάσεις τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2022 (δείτε ΕΔΩ).

To Spike-LR2 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Spike-LR με αυξημένο βεληνεκές (5,5 χιλιόμετρα αντί των 4 χιλιομέτρων), όταν εκτοξεύεται από πλατφόρμα εδάφους, ενώ το μέγιστο του βεληνεκές αυξάνει στα 10 χιλιόμετρα αν εκτοξευτεί από ελικόπτερο και με τη χρήση συστήματος ζεύξης ραδιοσυχνοτήτων. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018. Ζυγίζει 12,7 κιλά και ενσωματώνει δύο (2) πολεμικές κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) σε σειρά (Tandem) με 30% περισσότερη διατρητική ικανότητα σε σχέση με την έκδοση LR.

Επίσης ενσωματώνει νέο υπέρυθρο ερευνητή με ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης στόχου. Το σύστημα ανίχνευσης στόχου χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, είναι πιο αποτελεσματικό κατά στόχων με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας, καθώς ενσωματώνει ικανότητα CAPS (Counter-Active Protection System), δηλαδή μπορεί να προσβάλει στόχους αποτελεσματικά από γωνίες έως 70ο