Ισραηλινός τύπος: Τα Spike NLOS θα τοποθετηθούν σε Έβρο και Νησιά λόγω Τουρκίας - Θα προμηθευτούμε και UAS OrbiterΠλήρης αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου εν μέσω συνεχόμενων τουρκικών απειλών που μυρίζουν “προβοκάτσια”

Η αγορά των συστημάτων Spike NLOS για την Ελλάδα έχει συνολική αξία  335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ.

Το ίδιο επικαλούμενο και την ιστοσελίδα Ελληνικός Στρατός, τονίζει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής φτάνει τα 335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το Λιμενικό.

Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει 17 συστήματα προσομοίωσης σχεδιασμένα για εκπαίδευση, ενώ το Ισραήλ πρόσφερε 4 συστήματα και τελικά συμφωνήθηκε να δοθούν τελικά 8 τέτοια συστήματα.

Η Rafael δεν είναι η μόνη ισραηλινή εταιρεία που επωφελείται από αυτή τη συμφωνία.

Όπως προκύπτει, ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να επιλέξει οχήματα Sandcat της ισραηλινής εταιρείας Plasan, ως οχήματα στα οποία θα εγκατασταθούν τα πυραυλικά συστήματα spike για τις χερσαίες μονάδες.

Αυτό καθιστά τον ελληνικό στρατό τον μοναδικό στο ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί οχήματα Sandcat.Η εταιρεία Plasan αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για αυτήν την πληροφορία.

Μαζί με τα συστήματα Spike, ο ελληνικός στρατός αγοράζει επίσης τα UAS Orbiter που κατασκευάζονται από την Aeronautics, τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή πληροφοριών σε μεγάλο βάθος.

To Orbiter 3 είναι ένα ισραηλινής παραγωγής drone μικρού μεγέθους και μεγάλης αυτονομίας, ικανό να επιχειρεί σε μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Επίσης, 17 πυραυλικά συστήματα Spike θα εγκατασταθούν σε ειδικά θωρακισμένα οχήματα των ελληνικών μονάδων πεζικού που σταθμεύουν στην περιοχή του Έβρου (Βορειοανατολική Ελλάδα στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία) και σε νησιά κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξοπλίσει 9 ελικόπτερα Apache AH-64A από τον στόλο των 19 ελικοπτέρων που διαθέτει, τα οποία θα αναβαθμιστούν (κυρίως τα ηλεκτρονικά τους) από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να τοποθετήσει συστήματα Spike NLOS σε ταχέα σκάφη MK V και ΤΠΚ.

Τι σημαίνει η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος SPIKE NLOS για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Το SPIKE NLOS αποτελεί την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας SPIKE και αποτελεί βλήμα ‘’Fire And Forget’’ το οποίο ‘’λοκάρει’’ το στόχο και διορθώνει συνεχώς την πορεία του. 

Tο όνομα ΝLOS (Non Line Of Sign) καταδεικνύει τη δυνατότητα του χειριστή να εκτελεί βολή ακόμα και από προστατευμένη θέση χωρίς καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον στόχο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32.
Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.