Τα προγράμματα SPIKE NLOS για το Πεζικό και την Αεροπορία Στρατού



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το πρόγραμμα προμήθειας Αντιαρματικών Πυραυλικών Συστημάτων Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NLOS, είναι όπως έχουμε αναφέρει το πιο “ώριμο” από πλευράς διαδικασιών για να προωθηθεί προς ανάθεση συμβάσεως. Ξεκίνησε ως πρόγραμμα για τον Ελληνικό Στρατό, με σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πεζικού και της Αεροπορίας Στρατού, εν συνεχεία όμως επεκτάθηκε και στο Πολεμικό Ναυτικό, προς κάλυψη απαιτήσεων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η σημασία του οπλικού συστήματος για τον Ελληνικό Στρατό είναι προφανής.

Το Πεζικό θα εντάξει σε Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) 17 συστήματα που θα αποτελούνται από δύο μονάδες πυρός επί οχήματος (4×4) και ανάλογο όχημα οργανικών UAV τύπου Orbiter. Τα συστήματα συνοδεύονται από απόθεμα 340 βλημάτων, δηλαδή θα αναλογούν 10 βλήματα σε κάθε μονάδα πυρός και 20 ανά σύστημα. Το κόστος ανέρχεται σε 270 εκατ. € περίπου.

Η Αεροπορία Στρατού θα εξοπλίσει με το όπλο 9 ελικόπτερα AH-64A Apache από τα 19 που διαθέτει και σχεδιάζεται να υποβληθούν σε πρόγραμμα περιορισμένης αναβαθμίσεως. Τα ελικόπτερα θα αναβαθμιστούν ως προς το ηλεκτροπτικό συνολό τους από την Elbit Systems. Το πρόγραμμα των 9 συστημάτων SPIKE NLOS για τα ελικόπτερα, με 100 βλήματα, είναι κόστους 45 εκατ. € περίπου ενώ το κόστος αναβαθμίσεως των 19 ελικοπτέρων προσεγγίζει τα 40 εκατ. €.

Είχαμε αποκαλύψει τα σημεία τριβής που είχαν καταγραφεί μετά την απάντηση της ισραηλινής πλευράς τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο σχετικό ελληνικό αίτημα. Συνοπτικώς, υπήρχε διαφορά στην λήψη πιστοποιητικών αξιοπλοϊμότητας ενώ στην καθ’ αυτή προσφορά τους οι Ισραηλινοί είτε αγνοούσαν κάποια ελληνικά αιτήματα, είτε απαντούσαν για άλλα στοιχεία από αυτά που εζητούντο.