Εκσυγχρονισμός της ΕΑΑΣ. Τέλος στον Διαχωρισμό σε Πατρίκιους και σε Πληβείους Αξιωματικούς εν έτει 2023



Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα σας. Διαβάζοντας αυτά πού διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΑΑΣ ( ανακοινώσεις για το ΒΟΕΑ) επισκέφτηκα την ηλεκτρονική σελίδα  της Ενωσης. Διαβάζοντας λοιπόν την ισχύουσα νομοθεσία στην σελίδα της ΕΑΑΣ εξεπλάγην. Δεν πίστευα στα μάτια μου .Σας παραθέτω τα παρακάτω (αυτούσια) τα οποία έχουν ληφθεί  από την επίσημη σελίδα της ΕΑΑΣ  (Νομοθεσία) και θεωρώ πως ισχύουν σήμερα εν έτει 2023! . 

1.Κανονισμός  Οργανώσεως και Λειτουργίας της Ένωσης Αποστράτων ΕΑΑΣ, Π.Δ.434/81 και Ν.1911/1990/Φεκ 166 άρθρο 14 σύμφωνα πάντα με την επίσημη σελίδα της ΕΑΑΣ ορίζει πως για την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου  :  

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΑΣ προέρχονται ΜΟΝΟ από Απόστρατους  Ανώτατους Αξιωματικούς

βαθμού  Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου .Μόνο σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων από τους παραπάνω βαθμούς ,εκλέγονται αντίστοιχα οι πλειοψηφίσαντες εκ των λοιπών υποψηφίων Ταξιαρχών η Ανωτέρων Αξιωματικών. 

Αυτά αναφέρονται παρότι :Στο άρθρο (2):Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα τακτικά μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην Ενωση Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς.
2.Στην ΚΥΑ 950-22-210497 .Φύλλο 838  Εφημερίδας της Κυβέρνησης της 14 Οκτ 1991  στο άρθρο 4 παράγραφος (3)αναγράφεται πως: Οι Υποψήφιοι πρέπει να διαμένουν μονίμως στο Λεκανοπέδιο Αττικής.!

Από το Διορισμό των  ηγεσιών της ΕΑΑΣ προηγουμένων δεκαετιών περάσαμε στο Π.Δ.434/81.
Εκτοτε !  
Αν και το επίμαχο  άρθρο  (Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου) τροποποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές όπως φαίνεται στο ΦΕΚ 838 /14 οΚΤ 1991,και ξανά  στο ΦΕΚ 810/14 Ιουν 2005 η επίμαχη παράγραφος δεν τροποποιήθηκε ποτέ. Γιατί; Χρειάζεται απάντηση; 

Θεωρεί κανείς πως με τετοια αναχρονιστικά δεδομένα μπορούμε να πάμε πρός το μέλλον; Δεν φταίει βέβαια για όλα αυτά που συμβαίνουν μόνο αυτό

Όμως από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή.
Δίδοντας αυτά τα ενδεικτικά  δεδομένα νομίζω πως είναι αναγκαίο άμεσα να ξεκινήσει μια συζήτηση. Προτείνω λοιπόν πρός τους Υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την  Διοίκηση της ΕΑΑΣ στις επικείμενες εκλογές του 2023 (οι οποίοι εκ του κανονισμού θεωρούνται οι μόνοι κατάλληλοι για αυτό)  να δεσμευτούν ότι θα ανοίξουν άμεσα την συζήτηση του εκσυγχρονισμού της ΕΑΑΣ που θα την κάνει και πιό ελκυστική στα μέλη. 

Εναν εκσυγχρονισμο με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον ξεκινώντας πρώτα απ όλα από την επικαιροποίηση του Κανονισμού Οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΑΑΣ. Μετά από 42 έτη  δεν νομίζετε πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και χρειάζονται  προσαρμογή ; 

Θα κλείσω με μια φράση του Στίβεν χόκινγκ .Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή. Και μία του Ουίνστον Τσώρτσιλ που την επαναλαμβάνω συνεχώς. Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να είναι χρήσιμο να είσαι κάτι άλλο.

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α