Δούρειος Ίππος στα Οικονομικά του Μετοχικών Ταμείων Στρατού το Άρθρο 30 του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ



Αγαπητοί συνάδελφοι  καλησπέρα σας. Τελικά η  αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω .Θεώρησα ορθο να μοιραστώ μαζί σας κάποια αποκαλυπτικά  στοιχεία που προέκυψαν μελετώντας το άρθρο 30, τις ηλεκτρονικές σελίδες του ΜΤΣ ,ΕΚΟΕΜΣ και ΕΛΟΑΣ αλλά και  την χθεσινή δημοσίευση της ΠΟΑΣΑ. 

Τελικά όπως θα διαπιστώσετε στο τέλος του κειμένου όλα τα προβλήματα  εχουν την εξηγηση τους.Κάποια άρθρα και ρυθμίσεις τελικά φαίνεται να έχουν πολύ  μακριά ουρά .Μια ουρά με πολλές οικονομικές προεκτάσεις. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Στην επίσημη σελίδα του ΜΤΣ, προσάρτημα Ισολογισμού για το 2020 (τελευταία αναλυτική ετήσια ανάρτηση) στην παράγραφο 12,(στ) αναφέρεται το ετήσιο κόστος χορήγησης μερισμάτων. Σύμφωνα με αυτή ο αριθμός και το ετήσιο κόστος των δικαιούμενων μεριδίων  ήταν:1.465.206,70(μερίδια) Χ4,9865 ευρώ(τιμή μεριδίου 2020) Χ 12 μήνες =87,6 εκατ.ευρώ.

Για το 2022 η τιμή μεριδίου είναι 5,124 ευρώ και θεωρώντας (ως υπόθεση εργασίας πως και τα μερίδια παραμένουν περίπου τα  ίδια) προκύπτει το παρακάτω ποσό: 1465.206,70 Χ 12 μήνες Χ 5,124ευρώ = 90,09 εκατ.ευρώ .Οσο είναι δηλαδή και το προυπολογισμένο ποσό για το 2022 Δηλαδή 90.000.000 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη:
α. Το άρθρο 30 στο  κατατεθεν νομοσχέδιο.
β.Τις χθεσινές απαντήσεις του Προέδρου του ΜΤΣ πρός την ΠΟΑΣΑ(σύμφωνα με την σχετική  δημοσίευση) όπου αναφέρεται  πως είναι σε  θετικό  δρόμο η χορήγηση 13ου μερίσματος, προκύπτει ότι θα χρειαστούν επιπλέον ποσά από το ΜΤΣ όπως παρακάτω:

α. Αγνωστο ποσό(χ) για την υλοποίηση των αναφερομένων στο άρθρο 30 αφού(για ευνόητους λόγους) δεν έχουμε σχετικά αριθμητικά  στοιχεία μεριδίων δικαιούχων ,ουτε και εκτιμώμενο κόστος . 

β.Για τη χορήγηση 13ου Μερίσματος (ως υπόθεση με τα μερίδια  ίδια) για το 2022: Δικαιούμενα μερίδια 1.465.206,70 Χ1 μήνα Χ 5,1524(τιμή μεριδίου 2020) =7.549.296,48 ευρώ Ποσό άλλωστε που επιβεβαιώνεται(7.513.638,51) όπως αναγράφεται στο μηνιαίο Ιουλίου και άλλων μηνών του 2022.Αρα η υπόθεση εργασίας είναι κοντά στην πραγματικότητα .

Σας παραθέτω επίσης  στοιχεία για το ΒΟΕΑ ,πάντα από την Επίσημη  σελίδα του ΜΤΣ. 

Για το ΒΟΕΑ  του ετους 2020 δαπανήθηκαν  32,8 εκατομμυρια ενώ για το 2019  32,3 εκατομμύρια ευρώ.Μηνιαία ανάρτηση Δεκ 2022 ποσό 28.908.069,40 με προυπολογισθέν τα 35.000.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,ως υπόθεση εργασίας ,δηλαδή:

α.Το ετήσιο ποσό για ΒΟΕΑ να κυμαίνεται περί τα 32,8 εκατομμύρια ευρώ .

β.Την ενδεχόμενη αναδρομική χορήγηση ενός μερίσματος για το 2022 για την οποία  θα χρειαστούν περί τα 7.549.296,48 εκατομμύρια ευρώ.

Προκύπτουν τα εξείς συμπεράσματα :
α.Τα ποσά που χορηγούνται τα τελευταία χρόνια για μερίσματα αλλά και ΒΟΕΑ είναι σχεδόν σταθερά. 
β.Τα χορηγούμενα ποσά για τα μερίσματα των στελεχών είναι σχεδόν σταθερά.

γ.Η ενδεχόμενη χορήγηση  ενός μερίσματος(13ου) για το 2022(7.549.296,48) ισοδυναμεί περίπου με το 23% του ετήσιου διανεμόμενου  ποσού  ΒΟΕΑ .

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην υπογραφή της ΚΥΑ για μειωση ΒΟΕΑ στους δικαιούχους αφού δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες μεταβολές στις χορηγήσεις; Γιατί η Διοίκηση του ΜΤΣ (πάντα σύμφωνα με σχετική χθεσινή δημοσίευση) δήλωσε ,όπως μάλιστα αναφέρετε χαρακτηριστικά δεσμεύτηκε πρός την ΠΟΑΣΑ ότι :

Η παραμονή του Β.Ο.Ε.Α. στο ίδιο ύψος θα εντείνει τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην καταβολή των μερισμάτων και θα αναγκάσει το Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. να εξετάσει την περίπτωση μείωσης αυτών;

Η Απάντηση φαίνεται να βρίσκεται αναλύοντας τα παρακάτω δεδομένα :
α.Στην δήλωση του Προέδρου του ΜΤΣ  ( σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση ΠΟΑΣΑ) σύμφωνα με την οποία ,είναι σε  θετικό  δρόμο η χορήγηση 13ου μερίσματος με εκτιμώμενο κόστος τουλάχιστον 7.500.000+ευρώ.

β.Στο άγνωστο (για εμάς)κόστος αύξησης των μεριδίων των Ανωτάτων με την ψήφιση του άρθρου 30 .
γ.Στο άγνωστο (για εμάς)αλλά υπαρκτό  ενδεχόμενο κόστος αύξησης των χορηγούμενων ΒΟΕΑ  Ανωτάτων που θα προκύψει ενδεχομένως από την αύξηση των μεριδίων τους ως οικονομικό επακόλουθο μετά την ψήφιση του άρθρου 30 .Αυτό εάν ισχύσει φαίνεται πως έμμεσα εξασφαλίζει πως τα ΒΟΕΑ των ανωτάτων δεν θα υποστούν μειώσεις  παρά την  ψήφιση της σχετικής  ΚΥΑ τον Δεκ του 2022. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΞΙΣΟΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 30 ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΝΟΜΟΥ 

Σύμφωνα με το άρθρο 30  προσαυξάνονται τα  μερίδια  των Ανωτάτων Στρατού  απο το ΜΤΣ.α) Στους διατελέσαντες: αα) Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα (10) μερίδια, αβ) Αρχηγούς ΓΕΣ κατά εννιά (9) μερίδια, αγ) Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς  κατά οκτώ (8) μερίδια. β) Στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό: βα) Του Αντιστράτηγου κατά έξι (6) μερίδια. ββ) Του Υποστράτηγου κατά πέντε (5) μερίδια. βγ) Του Ταξιάρχου κατά τέσσερα (4) μερίδια.

Η παραπάνω αυξηση μεριδίων  ισχύουν μόνο για το ΜΤΣ η επί της ουσίας  διπλασιάζονται χορηγούμενα και απο το ΕΚΟΕΜΣ; Γιατί μπαίνει αυτό το ερώτημα; 

Γιατί σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ΕΚΟΕΜΣ και την ισχύουσα νομοθεσία:
Ο ΕΚΟΕΜΣ χορηγεί στους μερισματούχους του ΜΤΣ τους προερχόμενους από το Στρατό Ξηράς, οικονομική ενίσχυση, η οποία μετά την έναρξη ισχύος (1/12/16) της πρώτης παρ. του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. Φ.951.1/105/Σ.923351/Σ.6781/12 Οκτ. 16 Απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ 3395 ΤΒ΄ 21 Οκτ. 16) υπολογίζεται με βάση τα δικαιούμενα από τον κάθε μερισματουχο μερίδια για τα οποία λαμβάνει μέρισμα υπό του ΜΤΣ, επί τη τιμή του μεριδίου της οικονομικής ενίσχυσης του Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ.  

Μήπως λοιπόν τα μερίσματα είναι επί της ουσίας διπλάσια;
Είναι λοιπόν δίκαιο να αναρωτιόμαστε :
Πως γίνεται να περισσεύουν στο ΜΤΣ χρήματα για 13η χορήγηση μερίσματος (κόστους περίπου 7.500.000 εκατ.) αλλά και μόνιμης αύξησης χιλιάδων μεριδίων( αγνώστου Ποσού) Ανωτάτων (αφού δεν έχουμε κανένα οικονομικο η αριθμητικό στοιχείο στο άρθρο) ,την ίδια στιγμή που που κατα το ΜΤΣ , η μη εφαρμογή περικοπής της ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ θέτει σε κίνδυνο την καταβολή μερισμάτων με πιθανή μείωση τους στο μέλλον .Όχι κύριοι. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.

Η ΕΑΑΣ ως εκπρόσωπος των αποστράτων Αξιωματικών και μέλος του ΔΣ του ΜΤΣ δεν γνωρίζει τα στοιχεία που παραθέτω; Ποια είναι η θέση τους; Γιατί σωπαίνουν;
Ο Βουλευτής, Στρατηγός και εισηγητής του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ κύριος Μανωλάκος γνωρίζει τα παραπάνω στοιχεία ;Θα εισηγηθεί  προς ψήφιση το άρθρο 30 γνωρίζοντας την ζημία που προκαλείται στα Ταμεία ; Αναμένουμε  με αγωνία την εισήγηση του για το άρθρο 30..

Εσείς κύριοι βουλευτές της Διαρκούς  Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ;
Ποιός  εισηγήθηκε αλήθεια στο ΥΠΕΘΑ το άρθρο 30 ;
Γιατί κανείς αρμόδιος δεν έχει σχολιάσει το άρθρο 30; Μήπως γιατί τυχαίνει οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων να είναι και Ανώτατοι ε.α  Αξιωματικοί  άρα και ωφελούμενοι απο την ψήφιση του παραπάνω άρθρου;

Η ΠΟΜΕΝΣ; Η ΠΟΕΣ; Και εσείς κύριοι θα περάσετε κάποια στιγμή στην αποστρατεία. Θεωρείτε πως δεν σας αφορά ;
 
Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α