Τα Ελληνικά «Φαντάσματα» της 337 στη «Λόγχη του Νικητή» στη Σαουδική Αραβία – Ηχηρή παρουσία της Ελλάδας και η ενόχληση της ΆγκυραςΜαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Σαουδικής Αραβίας «Spears of Victory» η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου στην πιο ισχυρή και πλούσια χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

 Συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες τέσσερα αεροσκάφη F-16 block 52+ της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα» θα πετάξουν από την 110 Πτέρυγα Μάχης και τη Λάρισα με προορισμό το Air War Center της Royal Saudi Air Force στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz στο Νταχράν. Βάση στην Ανατολική Σαουδική Αραβία στις ακτές του Περσικού Κόλπου. Με την περιοχή στην οποία θα διεξαχθούν τα σενάρια της άσκησης να εκτείνεται σε ακτίνα περίπου 300 χιλιομέτρων. Νωρίτερα στην Σαουδαραβική Βάση θα έχει προσγειωθεί μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο θα μεταφέρει προσωπικό και εξοπλισμό.

Πρόκειται για πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας με συμμετοχή κορυφαίων αεροπορικών δυνάμεων όπως της USAF και της RAFη οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Ουσιαστικά αποτελεί μια «μικρογραφία» της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης παγκοσμίως, της Αμερικανικής «Red Flag». H «Λόγχη του Νικητή» περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετα σενάρια όλων των μορφών αεροπορικού πολέμου με αμυντικές και επιθετικές αποστολές έναντι στόχων σε αέρα, έδαφος και θάλασσα σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών και υψηλής συχνότητας ηλεκτρονικού πολέμου. Η «Spears of Vicrory 23» αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό διεθνές αεροπορικό event με απούσα την Τουρκική αεροπορία όπως άλλωστε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές αεροπορικές ασκήσεις τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και ευρύτερων συνεργασιών.

Η Ελληνική παρουσία στην «Λόγχη του  Νικητή» αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Σαουδική Αραβία έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του Fayyadbin Hamed Al–Ruwaili. Εκτός από στη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην «SpearsofVictory 23» το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. 

Με έμφαση πέρα από τις αεροπορικές συνεργασίες τόσο στις ναυτικές ασκήσεις όσο και σε εκπαιδευτικά event χερσαίων δυνάμεων και κυρίως Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Ενώ πλέον τα Γενικά Επιτελεία Στρατού του δύο κρατών βρίσκονται σε απευθείας επαφή για συντονισμό κοινών δράσεων και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Έξι μαχητικά F-15 της Royal SaudiAirForce μεταστάθμευσαν τον περασμένο Νοέμβριο στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα μαζί με μεγάλο αριθμό ιπτάμενων και τεχνικών. Για  τρεις εβδομάδες έλαβαν μέρος σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και σε διακλαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πολεμικό πλοίο του ναυτικού του Ριάντ συμμετείχε ήδη στην αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο τον περασμένο Νοέμβριο ενώ πιθανότατα να λάβει μέρος και στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» σε Ελληνικά ύδατα την προσεχή άνοιξη. Ενώ έχει σχεδόν «κλειδώσει» η συμμετοχή μαχητικών της Royal Saudi Air Force στη μεγάλη αεροπορική άσκηση της HAF «ΗΝΙΟΧΟΣ 23».

Στη Σαουδική Αραβία και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Yanbu έχει άλλωστε μεταφερθεί και αναπτυχθεί από το Φθινόπωρο του 2021 Ελληνική Πυροβολαρχία  κατευθυνόμενων  αντιαεροπορικών βλημάτων  Patriot στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense». Την Πυροβολαρχία επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ανακοίνωσε ότι η παραμονή της στην Αραβική χώρα θα επεκταθεί για ένα ακόμη χρόνο.