Η καθυστέρηση παράδοσης του “618” και επιτάχυνση παραδόσεων F-16V στο 2023



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 24 Ιανουαρίου, το “618”, ένα διθέσιο πρώην F-16D Block 52+, παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία από την ΕΑΒ, όντας αναβαθμισμένο πλέον σε F-16D Block 72. Ανακοινώθηκε επισήμως ότι επρόκειτο για το 5ο κατά σειρά αεροσκάφος που παραδίδεται αναβαθμισμένο από την ΕΑΒ, σε αντίθεση με προγενέστερες επίσημες δηλώσεις περί παραδόσεως 6 αναβαθμισμένων αεροπλάνων εντός του 2022. Αρχικώς μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι το παρελθόν έτος, θα παρεδίδοντο 8 F-16 αλλά οι πραγματικότητες διαφόρων καταστάσεων τελικώς συρρίκνωσαν την “παραγωγή” για το 2022.

Στην περίπτωση του “618”, αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί, είναι ότι τα ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στο αεροπλάνο, δεν είχαν κάποια σχέση με την αναβάθμισή του σε F-16V. Επρόκειτο για γενικότερης φύσεως ζητήματα, τα οποία απαίτησαν κάποιον χρόνο μέχρι να διευθετηθούν. Δεν ήταν πάντως και τυχαία, η ευχή – προτροπή του πρωθυπουργού στην ομιλία του για «επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των αεροσκαφών».

Το αεροπλάνο πέταξε για την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, με τους δύο Ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν εκπαιδευτεί ήδη από τους δοκιμαστές της Lockheed Martin, στα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Από πλευράς ΕΑΒ, διευκρινίσθηκε ότι πέραν των 4 αεροπλάνων που παραδόθηκαν το 2022, «μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης δύο επιπλέον F-16V, τα οποία θα θωρακίσουν τους ελληνικούς αιθέρες μέσα στον Ιανουάριο του 2023, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές τους πτήσεις». Προφανώς το “618” ήταν το πρώτο εξ αυτών και μέχρι την εκπνοή του μηνός θα παραδοθεί το δεύτερο.

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση από πλευράς ΕΑΒ ότι μέχρι το τέλος του 2023 «θα παραδώσει άλλα 15 αναβαθμισμένα αεροσκάφη και θα επιστρέψει και το WJ:05, το πρωτότυπο αεροσκάφος που τώρα βρίσκεται στην αμερικανική βάση Edwards». Τα ανωτέρω, φανερώνουν ελαφρά επιτάχυνση του προγράμματος παραδόσεων, που θα καλύψει το χαμένο έδαφος κατά το 2022.

Εφόσον επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, στην δύση του τρέχοντος έτους η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει συνολικώς 22 αναβαθμισμένα F-16C/D Block 72. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2023, θα αρχίσουν οι παραδόσεις F-16V και σε δεύτερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την 343 Μοίρα.