Το τουρκικό σχέδιο υβριδικού πολέμου εναντίον της ΕλλάδαςΤου Αντιστράτηγου ε.α. ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ * - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΝ 

Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή, πολυμέτωπη τουρκική πίεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός καλοστημένου τουρκικού σχεδίου υβριδικού πολέμου.

Και αυτό διότι πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει τις αξιώσεις της χωρίς στρατιωτική εμπλοκή αλλά με τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, όπου η ελληνική πλευρά θα φαίνεται ως επιτιθέμενη, αποδομώντας κάθε μορφή διπλωματικής υποστήριξης προς την Αθήνα, μειώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού και τηρώντας σε εγρήγορση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με σκοπό την κόπωση και τη μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών, αλλά παράλληλα διατηρώντας σε ετοιμότητα τον τουρκικό λαό για μια πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Ο τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ είχε δηλώσει στις αρχές του 2022 ότι «τα όπλα που παραλαμβάνει η Ελλάδα είναι πολλά για την άμυνα, αλλά λίγα για την Τουρκία», δίνοντας το στίγμα του μη συμβατικού πολέμου τον οποίο έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει η τουρκική πλευρά εναντίον της χώρας μας.

Κύριοι πυλώνες του τουρκικού υβριδικού πολέμου, υπουργείο Εξωτερικών και διπλωματία

Επιχειρείται η δημιουργία μιας εικόνας όπου η ισχυρή Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης της Αθήνας προς αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η δήθεν προσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο, οι συνομιλίες με τον Άσαντ, οι επαφές με τη Γαλλία, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ κ.λπ., αφού εκ των υστέρων αποκαλύπτεται από τις πολιτικές εξελίξεις ότι οι δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν αναληθείς και αποσκοπούσαν στη δημιουργία πλαστής εικόνας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Στο ίδιο πλαίσιο κόπωσης και αποδόμησης της ελληνικής διπλωματίας εντάσσονται και οι προσπάθειες της Άγκυρας για υπογραφές συμφωνιών την περίοδο αυτή με γειτονικές χώρες, οι οποίες αποσκοπούν στο άνοιγμα νέων ή διατήρηση ενεργών των ήδη υπαρχόντων μετώπων με την Ελλάδα (Λιβύη, Αλβανία κ.λπ.). Επιπρόσθετα, μέσω της τουρκικής διπλωματίας, επιχειρείται η διαπόμπευση της χώρας μας για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και η επινόηση της γενοκτονίας κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς (1821).

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) – Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών (ΔΑΑ)

Οι ΤΕΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με τη συνεχή άσκηση πίεσης στις δικές μας στρατιωτικές μονάδες σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συνέχιση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), τις υπερπτήσεις αεροσκαφών και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), τις προωθήσεις προσφύγων στον Έβρο κ.ά. Σε πλήρη συνεργασία με τις ΤΕΔ ενεργεί το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και η ΔΑΑ, η οποία έχει αναλάβει ρόλο δημιουργίας συγκρουσιακού περιβάλλοντος στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη το θέμα της προώθησης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Υπουργείο Ενέργειας

Αυτό ανακοινώνει ετοιμότητα του στόλου των πλοίων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Τουρκίας, με κύριο αντικειμενικό σκοπό την άσκηση πίεσης στους ελληνικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, τη διεύρυνση του μετώπου σύγκρουσης με την Ελλάδα και τον αποπροσανατολισμό από την κύρια προσπάθεια του τουρκικού σχεδίου, που είναι το Αιγαίο.

Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η διεύθυνση αυτή συντονίζει τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) καθώς και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με σκοπό την προώθηση μηνυμάτων τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, την τήρηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα, με τελικό αντικειμενικό σκοπό την πτώση του ηθικού του ελληνικού λαού αλλά και τη μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών μας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ψευδείς ειδήσεις για τις δυνατότητες του πυραύλου «Tayfun», η αναπαραγωγή των επιθετικών δηλώσεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον της χώρας μας, με ψευδείς αναφορές στις υπερτιμημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνατότητες, η επανάληψη ειδήσεων για δήθεν μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων από το μέτωπο της Συρίας προς ενίσχυση των μετώπων σε Έβρο και Αιγαίο, καθώς και των δήθεν μαζικών μετακινήσεων προσφύγων προς την ελληνική μεθόριο αλλά και ασκήσεων με άλλες χώρες οι οποίες εσκεμμένα παρουσιάζονται ότι θα προστρέξουν προς υποστήριξη του Τουρκικού Στρατού σε πιθανή ελληνοτουρκική πολεμική σύρραξη. Αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος με τη μορφή επιχειρήσεων επιρροής υποστηρίζεται με ιδιαίτερη έμφαση από συγκεκριμένες αναλύσεις τούρκων ειδικών προπαγανδιστών, οι οποίοι αναλύουν καθημερινά σε τηλεοπτικές εκπομπές επί χάρτου την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τρομοκράτηση και οι επιθέσεις εναντίον Ελλήνων έγκριτων δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται σε άλλες χώρες και προασπίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι των προπαγανδιστικών τουρκικών ΜΜΕ.

ΜΙΤ

Σε επαφή με ισλαμικές οργανώσεις, ομάδες και proxies, η ΜΙΤ μεθοδεύει τις προωθήσεις των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα χερσαία σύνορα, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών, ώστε να γίνεται και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Επίσης, η ΜΙΤ, εκμεταλλευόμενη τα προσφυγικά κύματα, οργανώνει και εφαρμόζει το σχέδιο προώθησης ακραίων στοιχείων απειλής εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας.

Συμπεράσματα

Η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αναλάβει με δική της ευθύνη μια στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Κύριος αντικειμενικός σκοπός της είναι να εκμεταλλευτεί το εν εξελίξει, καλοστημένο σχέδιο υβριδικού πολέμου, με την εφαρμογή του οποίου θα έχουν αποδομηθεί οι ελληνικές θέσεις περί δικαιώματος στην αυτοάμυνα, αφού η ελληνική πλευρά θα εμφανίζεται ως επιτιθέμενη. Επιπλέον, θα έχει μεγιστοποιηθεί εσκεμμένα ο τουρκικός κίνδυνος, έτσι ώστε επιχειρησιακά να οδηγηθούμε σε λάθος εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα έχει απωλέσει κάθε διπλωματικό έρεισμα με κουρασμένο το στράτευμα και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας, με τον ελληνικό λαό τρομοκρατημένο από τις υπερβολικά διαφημισμένες δήθεν στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, ώστε να «επιζητήσουμε» διάλογο με την τουρκική πλευρά, η οποία θα επιβάλει τους δικούς της όρους, αξιώνοντας αρχικά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει αυτό, τότε, ανάλογα και με την εσωτερική κατάσταση, εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη και προβοκάτσια η οποία θα φαντάζει εύκολη στην εφαρμογή, αφού θα έχει προετοιμαστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του υβριδικού σχεδίου της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μικρής έντασης και διάρκειας εμπλοκή στο Αιγαίο, με ελληνική ευθύνη.

Μιας και δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση ενός τέτοιου σχεδίου εστιάζοντας μόνο σε συμβατικές μεθόδους αποτροπής, απαιτείται η ίδρυση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση και την αντιμετώπιση όλων των ενεργειών που συνιστούν το τουρκικό σχέδιο υβριδικού πολέμου.

___________________
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trent University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.