Αρχική μελέτη του Νατοϊκού προγράμματος νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας, στο οποίο συμμετέχει και η ΕλλάδαΕπίσημα ξεκίνησε η φάση αρχικής μελέτης αντίληψης του Νατοϊκού προγράμματος νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας (NGRC : Next Generation Rotorcraft Capability), στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Το σχετικό μνημόνιο έναρξης της συγκεκριμένης φάσης, η οποία έχει προϋπολογιστεί με ποσό € 26,7 εκατομμυρίων, υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2022. 

Στη φάση αυτή τα κράτη θα καταγράψουν το πώς θα ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές τους ανάγκες, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία, και θα αξιολογήσουν λύσεις όπως η υβριδική κίνηση και η ανοιχτή αρχιτεκτονική.

Το πρόγραμμα NGRC αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2020 και έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα κοινό ελικόπτερο (νέα σχεδίαση), το οποίο θα είναι διαθέσιμο την περίοδο 2035-2040, σε διάφορες εκδόσεις (μεταφορών, ειδικών επιχειρήσεων, διακομιδής τραυματιών και ασθενών, έρευνας και διάσωσης μάχης, ανθυποβρυχιακού πολέμου κ.ά.). 

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αντίληψης θα ακολουθήσει η φάση κατά την οποία θα αποφασιστούν και θα «κλειδώσουν» οι τελικές ικανότητες και δυνατότητες που θα έχει το νέο ελικόπτερο και με βάση αυτές θα προχωρήσει η ανάπτυξη του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία είναι ενδεικτική