Ελληνικό & Ισραηλινό ΠΝ συνεργάζονται έξω από τη Χάιφα



Ναυτική συνεργασία ελληνικής Φρεγάτας και Ισραηλινής ΤΠΚ

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ με το Ισραηλινό Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενοι της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης υλοποιήθηκαν αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αεροπλάνου, καθώς και προχωρητικών ελιγμών.

Η εν λόγω συνεκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης υπογραφής του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το Έτος 2022», και συνέβαλε στην πρόταση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας σε διμερές πλαίσιο.

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και σύντομα θα κληθούν μαζί με την Αίγυπτο να αντιμετωπίζουν μια “ αφιονισμένη” Τουρκία που αναζητά “υπόδουλα κράτη με αυτήν να θέλει να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή.  

Ο Αμερικανός υπαρχηγός της διοίκησης Αφρικής στον Στρατάρχη Χαφτάρ αγνοώντας τους Τούρκους
Ο Υπαρχηγός της αμερικανικής διοικήσεως Αφρικής  Αντιστράτηγος Λαμοντάν συναντήθηκε με τον διοικητή του LNA Στρτάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Βεγγάζη για να συζητήσουν τον συντονισμό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης ζητημάτων Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την σημασία της επανένωσης του λιβυκού στρατού υπό δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία στην Λιβύη.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την απόσυρση των εναπομεινάντων Τζιχαντιστών, των τουρκικών δυνάμεων, και της φιλοτουρκικής πολιτικής ηγεσίας της Τρίπολης.

Ο καιρός άλλαξε και οι ΗΠΑ θέλουν να βγάζουν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό και σε συνδυασμό με τις “εκρήξεις” του Ερντογάν, πιθανόν να δούμε ακόμα και σύγκρουση στην περιοχή με απροσδιόριστες επιπτώσεις για όλες τις χώρες.