Ειδική Έκθεση από το αμερικανικό Κογκρέσο – Έριξαν ”βόμβα” για το Ιντσιρλίκ & για τις εναλλακτικές βάσεις



Το Αμερικανικό Κογκρέσο δημοσίευσε μία σημαντική έκθεση για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Η έκθεση δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και το Directus.gr σας φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα σημαντικότερα στοιχεία.

Αναλυτικά:

”Η Τουρκία αντιμετώπισε σημαντικό πληθωρισμό το 2021. Η άνοδος του πληθωρισμού και της συναλλαγματικής ισοτιμίας «ίσως οφείλεται εν μέρει στην ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν να διατηρεί τα επιτόκια σχετικά χαμηλά».

Επιπλέον, ορισμένοι παρατηρητές συζητούν εάν μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό τον Ερντογάν ή εάν ορισμένοι από τους υποστηρικτές του που είναι δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν θα ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην εσωτερική και οικονομική πολιτική σε κάποιο βαθμό.

Στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2022, στην ενότητα με τίτλο «Στρατηγικές αξιολογήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», συνίσταται στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε μέρη όπως η Ιορδανία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία ως εναλλακτική στο Ιντσιρλίκ.

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιμήσει τη γεωπολιτική σημασία και τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ θεωρούν ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ βοηθά να αγκιστρωθεί η Τουρκία στη Δύση.

Για την Τουρκία, η παραδοσιακή σημασία του ΝΑΤΟ ήταν να αμβλύνει τις τουρκικές ανησυχίες για καταπάτηση από τους γείτονες, όπως η επιθετική στάση της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η τοποθεσία της Τουρκίας κοντά σε πολλές περιοχές συγκρούσεων την έχει καταστήσει πολύτιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στη συνεχή διαθεσιμότητα του εδάφους της για τη στάθμευση και τη μεταφορά όπλων, φορτίου και προσωπικού.

Η αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας στο νότιο τμήμα της χώρας υπήρξε από καιρό το συμβολικό και υλικοτεχνικό κέντρο της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Τουρκία, με την 39η πτέρυγα αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να βρίσκεται εκεί. Από το 1991, η βάση ήταν κρίσιμη για την παροχή στρατιωτικών αποστολών των ΗΠΑ σε μέρη όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν,και τη Συρία.

Μια ανεπίσημη πηγή που παρακολουθεί τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις παγκοσμίως εκτιμά ότι το Ιντσιρλίκ φιλοξενεί 1.650 στρατιωτικούς.

Η χρήση του Ιντσιρλίκ από πραξικοπηματίες εντός του τουρκικού στρατού τον Ιούλιο του 2016 δημιούργησε αναστάτωση και εντατικοποιήθηκε η συζήτηση για τη σταθερότητα της Τουρκίας και για την ασφάλεια και τη χρησιμότητα του τουρκικού εδάφους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Όρισμένοι αναλυτές εγείρουν προβληματισμούς για τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και για το εάν Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα πάρουν εκτός Τουρκίας.

Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ έχουν τροφοδοτήσει εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης τουρκικών βάσεων.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει την επιλογή εναλλακτικών βάσεων. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία ενδέχεται να συνδέονται με τις ανησυχίες για την Τουρκία.”