Ακάρ για φρεγάτες από Ηνωμένο Βασίλειο και εξουδετέρωση Κούρδων αυτονομιστών



Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό συγκρότημα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη σημερινή ατζέντα.

Για το ΝΑΤΟ και  φρεγάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Αναφέροντας ότι η διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχε περάσει από την Αγγλία στην

Τουρκία για ένα χρόνο, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ακάρ για τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν.

 «Η διοίκηση  θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες. Δεν υπάρχει

των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί. Δεν υπάρχει καυτή κατάσταση», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για «την επίτευξη συμφωνίας για αγορά φρεγατών Type-23» κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, ο Ακάρ δήλωσε.

««Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή οριστικό. Έχουμε διμερείς σχέσεις με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, κ. Wallace, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η τελευταία μας επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν μια επίσκεψη που κάναμε σε αυτό το πλαίσιο», είπε.

Συνεχίζονται οι επαφές με ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία

Ο Υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι είχαν συναντήσεις με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, για τη στρατιωτική συνεργασία, τις ασκήσεις και την αμυντική βιομηχανία και οι επαφές του στην Αγγλία ήταν μία από αυτές.

Όταν ρωτήθηκε για την τελευταία κατάσταση στην στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, η οποία συνεχίζεται εναντίον τρομοκρατικών στόχων στην περιοχή Ζαπ, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα, τα δικαιώματα κυριαρχίας και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα του Ιράκ και της Συρίας.

Τόνισε ότι ο μόνος στόχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι τρομοκράτες, ο Ακάρ είπε: «Το μόνο πράγμα που κάνουμε είναι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας. Εργαζόμαστε γι' αυτό, κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει», δήλωσε.

«Εξουδετερώθηκαν 506 τρομοκράτες»

Αναφερόμενος στην εκδίωξη των Κούρδων αυτονομιστών από τα τουρκικά σύνορα ανέφερε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό με αποφασιστικότητα και με επιθετικό πνεύμα.

«Έχει φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο η επιχείρηση Pençe Kilit. Η περιοχή του Ζαπ έχει καθαριστεί από τρομοκράτες σε μεγάλο βαθμό. Οι σπηλιές των τρομοκρατών που έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια έχουν καταληφθεί. Οι  φωλιές, οι σπηλιές και τα καταφύγιά τους καταστράφηκαν. Με την επιχείρηση Pençe Kilit, η γραμμή των 302 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Ιράκ έγινε ασφαλής.

Στην επιχείρηση Pençe Kilit, έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής 506 τρομοκράτες. Σχεδόν 600 σπήλαια, καταφύγια και περισσότερες από 2 χιλιάδες νάρκες και αυτοσχέδια εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες καταστράφηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης. Στην επιχείρηση Mehmetçik κατασχέθηκαν 1174 όπλα τρομοκρατών και 533.275 πυρομαχικά», κατέληξε.

Ahaber