Bloomberg:«Ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει χωρίς να εισβάλει εκ νέου στη Συρία»



Συζητώντας την πιθανή συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για καταπολέμηση των Κούρδων, το Bloomberg είπε: «Μια πολιτική συμφωνία με τον Άσαντ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει εναντίον των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας - YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση».

Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε κάποιες δηλώσεις σχετικά με τα βήματα της Άγκυρας με τη Δαμασκό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο Κίρμπι είπε, «Δεν έχουμε εξομαλύνει τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ. Δεν ενθαρρύνουμε κανένα έθνος-κράτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το καθεστώς Άσαντ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε, επίσης, σε δήλωσή του τις προάλλες ότι δεν βρήκαν σωστή την ομαλοποίηση με το καθεστώς Άσαντ.

Από την άλλη, ο αμερικανικός Τύπος παρακολουθεί στενά την επαφή με τη Συρία. 

Το Bloomberg συνεχίζει να αναφέρεται στην επαναδιαπραγμάτευση της Άγκυρας με τη Δαμασκό, καθώς θα «ενίσχυε τον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και θα ασκούσε πίεση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία». Στην ανάλυση καλύφθηκε και η τελευταία επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΑΕ στον Άσαντ.

Το Bloomberg συζήτησε επίσης την πιθανή συμφωνία όσον αφορά την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και ανέφερε στην ανάλυση: 

«Μια πολιτική συμφωνία με τον Άσαντ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει εναντίον του YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση» .

Επικαλούμενο τις τουρκο-ρωσικές περιπολίες στην περιοχή, το Bloomberg σχολίασε : «Η Συρία μπορεί σύντομα να συμμετάσχει σε αυτές τις περιπολίες».

«Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των Σύριων προσφύγων που ενδέχεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς η σύγκρουση εκτονώνεται», αναφέρεται στην ανάλυση.

Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντώνται με τη Συρία και ενισχύουν εκ νέου τη φήμη του Άσαντ.

Μετά από 11 χρόνια, η Τουρκία και η Συρία διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, σε μια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν Ρώσοι αξιωματούχοι. 

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν θετική. Μετά από αυτή τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν και αυτοί στη Μόσχα αυτόν τον μήνα. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των ηγετών.

Μιλώντας στην Εκτεταμένη Συνάντηση των Προέδρων Επαρχιών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: 

«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία με τη συγκέντρωση των υπουργών μας από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Συρία. Θα συγκεντρώσουμε τους υπουργούς Εξωτερικών και των τριών. Στη συνέχεια, θα γίνει συνάντηση ηγετών», είπε.

Haber7