Πλήρως επιχειρησιακός στην δύναμη του Στόλου ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79)



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άλλη μία μονάδα κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού, η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) βρίσκεται πλέον πλήρως επιχειρησιακή στην δύναμη του Στόλου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 είχε πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως του νεότευκτου πολεμικού στο Πολεμικό Ναυτικό, εντούτοις απέμεναν να γίνουν ακόμη συμπληρωματικές εργασίες εγκαταστάσεως όπλων και συστημάτων, όπως και δοκιμές εν πλω αλλά και βολές, στο πλαίσιο των δοκιμών αποδοχής, για την διαπίστωση της καλής λειτουργίας των πάντων.

Έτσι, όπως είχαμε σημειώσει από νωρίς, στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ επέστρεψε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας και έπειτα από τις απαραίτητες εργασίες, στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν βολές με όλα τα όπλα στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Στις βολές μάλιστα, στις οποίες συμμετείχαν και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιήθηκαν και ιπτάμενοι στόχοι. Από εκείνη την στιγμή και μετά, το πλοίο θεωρείται πλήρως επιχειρησιακό.

Δεδομένου ότι δεν έχει κλείσει οριστικώς το κεφάλαιο αλλαγής ιδιοκτησίας των ναυπηγείων Ελευσίνας και το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο, ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ ελλιμενίζεται στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξετάσεως βελτιώσεων και βελτιστοποιήσεως σε επιμέρους σημεία. Εξετάζονται διάφορες σκέψεις βελτιώσεως είτε ηλεκτρονικών συστημάτων σε επίπεδο ενημέρωσης λογισμικού, είτε οθονών νέου τύπου, επιπλέον όργανα κ.λπ.

Η ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) είναι η εβδόμη και τελευταία ΤΠΚ τύπου Super Vita, που απέδωσε την κλάση ΡΟΥΣΣΕΝ.