Ποιος θα το Περίμενε! Η Ρωσία έχασε το πρώτο πανίσχυρο S-400 στον πόλεμο! (Εικόνες)Από ότι φαίνεται, η πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια του προηγμένου και πανίσχυρου συστήματος S-400 των Ρώσων είναι πραγματικότητα! Πόσο ισχυρό είναι τελικά το σύστημα;
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λέγεται πως έχασαν ένα πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος τύπου S-400. 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την σελίδα Militarnyi, το πιο προηγμένο επιχειρησιακό σύστημα αεράμυνας των Ρώσων ανατινάχθηκε σε δρόμο κοντά στο χωριό Ilyine, το οποίο και αποτελεί μέρος της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιοχής της Ζαπορίζια.

Εάν αληθεύουν οι αναφορές, πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια του προηγμένου πυραυλικού συστήματος επιφάνειας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-400. Οι Νατοϊκοί το συγκεκριμένο σύστημα το αποκαλούν SA-21 Growler.

Ο λογαριασμός Ukraine Weapons Tracker δημοσίευσε στο Twitter τα συντρίμμια ενός εκτοξευτή τύπου 5P85SM2-01 του συστήματος S-400, μαζί με πυραύλους 5V55R.

Ποιο Είναι Το Πανίσχυρο S-400;
Το σύστημα S-400 βασίζεται στην αντιαεροπορική πυραυλική συστοιχία S-300PMU2. Διαφέρει από τους προκατόχους του λόγω του παρατεταμένου βεληνεκούς μάχης του και της δυνατότητάς του να χρησιμοποιεί νέα πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος. Είναι ικανό να ανιχνεύει και να καταστρέφει στόχους χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και εναέρια στοιχεία που κινούνται πολύ γρήγορα. Είναι σχεδιασμένο να εξουδετερώνει στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη και μπορεί να χτυπήσει κάθε εναέριο στόχο, ακόμη και υπό βαριά πυρά ή σφοδρά ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το S-400 Triumph (Θρίαμβος) ξεκίνησε δοκιμές το 1999 και λέγεται πως μπήκε σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά το 2007. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως την χρηματοδότησή του ανέλαβε μερικώς η Κίνα. 

Μέχρι το 2015 πιστεύεται πως είχαν παραχθεί περισσότεροι από 150 εκτοξευτές, ενώ μέχρι και σήμερα το σύστημα κατασκευάζεται κανονικά και νέες μονάδες παρατάσσονται σε όλη την Ρωσία. Στον ρωσικό στρατό, τα νέα S-400 αντικαθιστούν τα παλαιότερα αντιαεροπορικά συστήματα S-200 και S-300 που βρίσκονταν σε λειτουργία.

Εννοείται πως αυτό το πολύ προηγμένο όπλο εξάγεται και σε άλλες χώρες, όπως την Κίνα, την Αλγερία, την Σαουδική Αραβία, και την Τουρκία, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο το 2018.

Το S-400 σκοπεύεται να εμπλέκεται με αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Όσον αφορά το βεληνεκές, αναφορές μιλούν πως η εμβέλεια του συστήματος φτάνει αυτήν των 400 χιλιομέτρων, αναλόγως βέβαια την έκδοση του πυραύλου που χρησιμοποιείται. 

Στο νέο σύστημα προστέθηκαν τέσσερεις νέοι τύπου πυραύλου, ωστόσο μπορεί ακόμη να εκτοξεύσει πυραύλους του συστήματος S-300PMU2. Ένα όχημα εκτόξευσης μπορεί να μεταφέρει έναν συνδυασμό τεσσάρων πυραύλων, ο οποίος και εξαρτάται από την φύση της απειλής. 

Τέλος, το 2022 υπήρξαν αναφορές που μιλούσαν για την ανάπτυξη πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, ειδικά για το σύστημα αυτό. 


ΠΗΓΗ