Προμηνύεται μακελειό! Τα ''Tornado'' που ζητά απεγνωσμένα η Ουκρανία από τους Γερμανούς μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά



Η Ουκρανία "βλέπει" 93 μαχητικά αεροσκάφη Tornado από τη Γερμανία που η Bundeswehr αντικαθιστά με πολεμικά αεροσκάφη F-35

Ενώ η Γερμανία βρίσκεται υπό πίεση να παραδώσει σύντομα τα άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία, ο Ουκρανός Υφυπουργός Εξωτερικών έχει κάνει λόγο για την απόκτηση γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών Tornado.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Andrii Melnyk, απηύθυνε έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου να μεταφέρει 93 μαχητικά αεροσκάφη Tornado στην Ουκρανία, τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη από τα μαχητικά F-35 stealth.

Ο πρώην διπλωμάτης είχε εκφράσει την ελπίδα ότι, τίποτα δεν θα εμποδίσει την Ουκρανία να λάβει αμέσως όλα τα διαθέσιμα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τανκς μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, για να σταματήσει τον γενοκτονικό πόλεμο της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης.

Να επισημάνουμε ότι, ο πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε πως οι δυτικές χώρες πρέπει να ξεκινήσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σταυρίδης, ο οποίος όπως καταλαβαίνετε έχει ελληνικές ρίζες, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας να αμυνθεί από την ρωσική επιθετικότητα.

Ωστόσο, βάση των λεγομένων του, οι Ρώσοι εισβολείς τα πάνε μέχρι στιγμής καλύτερα "στον αέρα" παρά στο έδαφος. Για αυτό και πιστεύει πως η προμήθεια εναέριων μέσων θα είναι πιο συμφέρουσα για την υπεράσπιση του Κιέβου. 

Ουσιαστικά, η Ουκρανία ζητά έναν πιθανό τακτικό φορέα πυρηνικών όπλων, κάτι που δίνει στο Βερολίνο μια δίκαιη δικαιολογία να αρνηθεί.

Τον Δεκέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ένα τεράστιο ποσό 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόκτηση του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, θα επιτρέψει στο Βερολίνο να αντικαταστήσει το γερασμένο αεροσκάφος Tornado στο απόθεμά του.

Τα Tornado έχουν παραδοσιακά επιφορτιστεί με την εκτέλεση του δόγματος του ΝΑΤΟ για την ανταλλαγή πυρηνικών όπλων.

Το πρώτο αεροσκάφος F-35 για τη Γερμανία, θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση Γερμανών πιλότων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2026. Το επόμενο έτος, οι επιχειρήσεις αυτές προγραμματίζονται να μεταφερθούν στη Γερμανία, όπου θα παραμείνουν μέχρι το 2028, όταν η Luftwaffe, η γερμανική αεροπορία, διακηρύσσει μια αρχική επιχειρησιακή ικανότητα.

Ως εκ τούτου, τα Tornado αναμένεται να είναι σε υπηρεσία με το Βερολίνο για αρκετά χρόνια, καθιστώντας την παράδοσή τους στην Ουκρανία πολύ απίθανη. Εξάλλου, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ απέφυγαν να δεσμεύσουν μαχητικά αεροσκάφη δυτικής ποιότητας στην Ουκρανία, από φόβο μήπως προκαλέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα εμβληματικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado της Γερμανίας
Κανένας από τους συμμάχους της Ουκρανίας δεν έχει δώσει στη χώρα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, παρόλο που πολλοί έχουν δώσει στην πολεμική αεροπορία της ενημερωμένες εκδόσεις αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, όπως τα MiG-29.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα παρακαλέσει τις χώρες του ΝΑΤΟ, να εξοπλίσουν την Πολεμική Αεροπορία της με μαχητικά αεροσκάφη αιχμής όπως τα F-16 ή τα F-15, που βρίσκονται σε υπηρεσία με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, είναι αντιληπτό ότι οποιαδήποτε τέτοια παράδοση, θα μπορούσε  να προκαλέσει τη Ρωσία να αναπτύξει πιο θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία.

Από κάθε άποψη, τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado μοιάζουν με τέλειο υποψήφιο για να ενισχύσουν την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, στον αγώνα της κατά των ρωσικών αεροσκαφών και των πυραύλων.

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έχει όχι 93 αλλά 88 αεροπλάνα Tornado: 68 από αυτά είναι της τροποποίησης επίθεσης ICR και τα υπόλοιπα 20 είναι αεροσκάφη της τροποποίησης ηλεκτρονικού πολέμου ECR.

Γι' αυτό, ακόμα κι αν "στα χαρτιά" οι Γερμανοί έχουν 88 τζετ, ο πρακτικός αριθμός αυτών των αεροπλάνων σε υπηρεσία με τη Luftwaffe, είναι πολύ μικρότερος επειδή η Γερμανία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών της, με την προθεσμία που έχει οριστεί για το 2025. Αυτό το πρόγραμμα, στοχεύει στην παράταση της θητείας τους έως το 2030.

Είναι αλήθεια ότι, το Βερολίνο επιδιώκει να αντικαταστήσει αυτά τα αεροσκάφη με μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και αναμένει να παραλάβει το πρώτο από αυτά το 2026, έτοιμο μάλιστα να πληρώσει ένα ποσό ρεκόρ 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτό .

Ωστόσο, από τις αρχές Ιανουαρίου 2023, η Γερμανία δεν έχει συνάψει σταθερή σύμβαση με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-35. Κατά συνέπεια, όσο δεν υπάρχουν F-35, η Γερμανία είναι απίθανο να απορρίψει από την υπηρεσία ή να απορρίψει το Tornado της, καθώς εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι ως πιθανοί φορείς για τις αμερικανικής κατασκευής τακτικές πυρηνικές βόμβες B61-12.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποια πραγματικά «περιττά» αεροσκάφη μάχης, αλλά άλλου τύπου, τα Eurofighter. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός από αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη που διατηρούνται σε πολεμικά αποθέματα στη Γερμανία και η χώρα είχε προηγουμένως θεωρήσει αποδεκτή την πώληση τριών μεταχειρισμένων Eurofighter στην Αυστριακή Πολεμική Αεροπορία .

Αυτά είναι τα αεροσκάφη που έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάνε στην Ουκρανία, ειδικά τώρα που αν το δούμε, το Eurofighter μπορεί να μεταφέρει μερικά ενδιαφέροντα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ SCALP και των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor με επιχειρησιακό βεληνεκές των 200 χλμ.