Νέος γύρος εξοπλισμών-Εκσυγχρονισμός πυραυλακάτων και Type-214 ενώ στο βάθος θα έχουμε νέα ελληνικά υποβρύχιαΗ κλάση υποβρυχίων Barracuda είναι εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους MDCN των 1000 χιλιομέτρων και τυχόν αγορά τους ως πακέτο θα δώσει στρατηγικά όπλα στην χώρα μας

Κοσμογονία φαίνεται ότι προετοιμάζεται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το επόμενο μακρύ διάστημα διάστημα, λόγω της ξεκάθαρης τουρκικής στρατιωτικής απειλής κατά ελληνικού εδάφους και εξορύξεων-Η CEVRON ετοιμάζεται να εισέλθει σε έρευνες σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.

Το σκηνικό που έχει στήσει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος, ειδικά εδώ και δύο χρόνια, προκαλεί συναγερμό και νέο γύρο εξοπλισμών από την Αθήνα για δύο λόγους:

1. Αυτόν της σταδιακής απομάκρυνσης της Άγκυρας από την συμμαχία, κάτι που βλέπουμε ήδη από την τουρκική ηγεσία.

2. Καθώς και του ενδιαφέροντος ενεργειακών κολοσσών όπως η CEVRON στην περιοχή μας.

Κλιμάκιο του κολοσσού Chevron, βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας Helleniq Energy με στόχο την συνεργασία των δυο ομίλων στα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία διαχειρίζεται η τελευταία και στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για αυτόν τον δεύτερο γύρο εξοπλισμών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με  περιπολικά σκάφη τύπου Island, ολλανδικά ναρκοθηρευτικά Alkmaar, ενώ ετοιμάζεται ο εκσυγχρονισμός των ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ και των υποβρυχίων κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ο στόχος απόκτησης νέων ελληνικών υποβρυχίων καλύτερων φυσικά από τα τουρκικά Type-214, για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σενάρια για βλέψεις της Ελλάδας για υποβρύχια κατηγορίας Barracuda
"Το πρόγραμμα κατασκευής και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου-214 δεν μπορεί να σταματήσει, ή να καθυστερήσει, επειδή η κατασκευαστική εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2002", έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες η γερμανική εταιρεία Κραμπ-Καρρένμποουερ, ενώ το πρώτο τουρκικό Type-214 ξεκίνησε δοκιμές στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει και να αναζητήσει να υποβρύχια καλύτερα των Type-214 και οι Γάλλοι θα έχουν προβάδισμα σίγουρα με τα Barracuda.

Η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες. Αρκετοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα μελετά μία τέτοια αγορά.

Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα στον κόσμο, ενώ ο πύργος του συγκεκριμένου υποβρυχίου είναι ειδικά σχεδιασμένος για τον σκοπό αυτό.
Η κατηγορία Barracuda θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα όπως πυραύλους MDCN 1000 χιλιομέτρων, πυραύλους Exocet SM-39 Block-2 και βαριές τορπίλες F-21.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων στο ελληνικό επιτελείο Στρατού
Συνάντηση Εκπροσώπων της Εταιρείας «CS Group» στο ΚΕΑΤ

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «CS Group», κ. Jehan-Christophe Charles (Ιnternational Business Dev. Manager), κ. Emmanuel Marchadour (Operational Advisor), κ. Frederic Morel (Head of European Sales) και κ. Στέφανου Νέου (εκπρόσωπος της εταιρείας που εκπροσωπεί CS GROUP στην Ελλάδα), με αρμόδιους επιτελείς του ΚΕΑΤ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίδειξη, εκ μέρους της εταιρείας, του συστήματος Live Virtual Condtactive Training και των υπηρεσιών που προσφέρει σε συνθετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης και στην εκμετάλλευση του τακτικού δικτύου Link-16.

Παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας Styner Consulting LLC, σε επιτελείς του ΓΕΣ

Πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από εκπροσώπους της εταιρείας Styner Consulting LLC, σχετικά με τις δυνατότητες των όλμων 120 χιλ. της εταιρείας Elbit.

Το τι θα κάνει ο Ερντογάν ακόμη δεν είναι σαφές μέχρι τις εκλογές, αλλά είναι σαφέστατο ότι η τουρκική πολιτική και οικονομική ελίτ επιζητά επέκταση προς δυσμάς, και καλό είναι να γνωρίζουν, ότι στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μεγαλώσουν ούτε χιλιοστό πλέον, αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν όταν ανακηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ και η επέκταση μας στα 12 μίλια.