Φρεγάτες: Η Τουρκία αγόρασε τις Type 23 στα κρυφά – Τις ήθελε και η ΕλλάδαΦρεγάτες: Η Τουρκία αγόρασε τις Type 23 στα κρυφά από την Αγγλία σύμφωνα με ισχυρισμό ΣΟΚ σε τουρκικά δημοσιεύματα.

«Ισχυρισμός σοκ: Η Τουρκία αγόρασε φρεγάτα τύπου 23 από την Αγγλία», τιτλοφορείται δημοσίευμα του τουρκικού αμυντικού σάιτ savunmasanayist.com.

«Εικάζεται ότι η Τουρκία αγόρασε τη φρεγάτα Type-23 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία είχε αρχίσει να αποσύρει τις φρεγάτες τύπου-23», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τους Τούρκους ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγγλία στις 16 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μπεν Γουάλας».

«Υποστηρίζεται ότι μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, η Τουρκία αγόρασε μια μεταχειρισμένη Φρεγάτα Type-23 από την Αγγλία», υπογραμμίζεται.

Το Marine Deal αναφέρει πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας προμηθεύεται φρεγάτες Type-23 από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

«Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία και η Αγγλία υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας για τις φρεγάτες Type-23, οι οποίες χρησιμοποιούνται ενεργά από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και έχει επί του παρόντος 12 στο απόθεμα», αναφέρεται.

Η Βρετανία είχε πουλήσει προηγουμένως τρεις φρεγάτες της ίδιας κλάσης στη Χιλή ενώ σύμφωνα με τους Τούρκους ο «ισχυρισμός δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από πηγές ασφαλείας ή άμυνας».

Κατά την διαπραγμάτευση για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, η οποία κατέληξε στην αγορά από την Αθήνα 3+1 γαλλικών Belharra, η Μεγάλη Βρετανία φέρεται να έδινε δωρεάν στην Ελλάδα δύο Τype 23 με κάθετους εκτοξευτές 64 κελιών σύνολο.

Η Ελλάδα εξέταζε τις συγκεκριμένες φρεγάτες ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, μεχρι την αγορά των κυρίων φρεγατών.

Να σημειωθεί πως οι Type 23 είναι οπλισμένες με 8 Harpoon Anti-Ship Missiles.