Κορβέτες: Vl Mica ή Camm-ER και αντιπλοϊκούς Exocet ζήτησε η Αθήνα;



Κορβέτες: Vl Mica ή Camm-ER και αντιπλοϊκούς Exocet ζήτησε η Αθήνα όπως σημειώνει ο Λούκα Περούτσι στο themeditelegraph.com;

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο όμιλος Fincantieri και η γαλλική Naval Group παρουσίασαν τις τελικές προσφορές τους για τις νέες ελληνικές κορβέτες.

Πρόκειται για πρόγραμμα αξίας περίπου 1,5 δισ. με την ιταλική προταση να αφορά στην αγορά από την Αθήνα τριών κορβετών τελευταίας γενιάς με δυνατότητα να κατασκευαστεί και τέταρτη σε τοπικό επίπεδο (η πρώτη στο εξωτερικό).

Σύμφωνα με τους Ιταλους, με την αναβολή της απόφασης για τον νικητή, που θα έπρεπε να είχε ληφθεί στο τέλος του χρόνου, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργειου Εθνικής Άμυνας θέλουν να αναλύσουν περαιτέρω τις αντίστοιχες προσφορές και ταυτόχρονα να αποκτήσουν καλύτερους οικονομικούς όρους και μεγαλύτερη συμμετοχη της εθνικής βιομηχανίας.

Η πρόταση της Fincantieri κάνει λόγο για παράδοση της πρώτης κορβέτας εντός τριών ετών από την έναρξη της σύμβασης.

«Η πλατφόρμα και το σύστημα μάχης βασίζονται στον σχεδιασμό FCX30 των κορβετών που παρέχονται στο Κατάρ με ένα σύστημα μάχης και οπλισμού που παρέχεται από τη Leonardo μαζί με την Elettronica και ένα πακέτο οπλισμού πυραύλων που προσφέρεται από την Mbda με βάση τους πυραύλους επιφανείας-αέρος Vl Mica ή Camm-ER και αντιπλοϊκούς Exocet», τονίζεται.

Οι Vl Mica και Camm-ER είναι πύραυλοι πολλαπλών στόχων, με εμβέλεια 20 και 45 χλμ αντίστοιχα.

«Η λύση αυτή θεωρείται από τοπικούς παρατηρητές ως η πιο αποδοτική και σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λούκα Περούτσι.

Το πακέτο που προσφέρει η Fincantieri περιλαμβάνει και σημαντική συμμετοχή της ελληνικής ναυτικής και αμυντικής βιομηχανίας.