Ρωσία: Ξεκινά εκτάκτως η κατασκευή Zubr καθώς οι Ρώσοι λένε πως είναι μοναδικά – Τα έχει μόνο η ΕλλάδαΡωσία: Ξεκινά εκτάκτως η κατασκευή Zubr σαν τα ελληνικά καθώς οι Ρώσοι λένε πως είναι μοναδικά και θα ενισχύσουν την ικανότητα του ρωσικού στρατού «να μεταφέρει προσωπικό και προμήθειες σε απροετοίμαστες ακτές».

Η Ρωσία πρόκειται να ξαναρχίσει την κατασκευή των σοβιετικού LCAC Murena, σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό του ναυπηγικού εργοστασίου του Καμπάροφσκ, Σεργκέι Κορόλεφ.

Η Khabarovsk Shipbuilding Plant (KhSZ) είναι θυγατρική της United Shipbuilding Company και μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρείες της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, σημειώνει το eurasiantimes.com.

Το νέο Murena θα είναι ένα βελτιωμένο hovercraft, σύμφωνα με τον Κορόλεφ.

Τα συγκεκριμένα hovercraft είναι σε υπηρεσία από το 2012 και έχουν δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 555 τόνων.

Τα Landing Craft Air Cushion Murena και Zubr σχεδιάστηκαν για την μεταφορά αμφίβιων μονάδων επίθεσης (όπως πεζοναύτες και άρματα μάχης) σε ακτές.

Ένα Zubr μπορεί να μεταφέρει τρία κύρια άρματα μάχης (έως 150 τόνους) ή δέκα τεθωρακισμένα οχήματα με 140 στρατιώτες (έως 131 τόνους) ή 8 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συνολικής μάζας έως 115 τόνους ή 8 αμφίβια άρματα μάχης ή άνω σε 500 στρατιώτες (με 360 στρατιώτες στο διαμέρισμα φορτίου).

Στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν τα HS Cephalonia (L 180, πρώην MDK-118), HS Ithaca (L 181, πρώην U421), HS Corfu (L 182) και HS Zakynthos (L 183).