Απόστρατοι ενημέρωση για την επιστροφή των αναδρομικών του ν.4093/2012



Αφορά τους  αποστράτους των Ε.Δ. Ενημέρωση από τον Κύριο Γιάννη Αντωνιάδη. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την επιστροφή των αναδρομικών του ν.4093/2012 :

-Το οικειο άρθρο (35) ψηφισθηκε στη ΒτΕλλήνων, στο νομοσχέδιο Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις και προβλέπει επιστροφή των κρατήσεων στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων από 1/1/2021.

-Αφορα στις σχετικες κρατησεις που βλεπαμε τοσα χρονια (οι παλιοι συνταξιουχοι, που αποστρατευθηκαν πριν τον Μάιο του 2016) στα μηνιαία ενημερωτικα μας τοσο στις συνταξεις όσο και στις καταβολες μερισματων ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ

-Ελπίζουμε τα επιστρεφόμενα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή τους άπαξ (ακουγεται για 20%) όπως το ζήτησαν αρκετοί από τους εισηγητές Βουλευτές, εχθες το βραδυ στη συζητησή του.....Αναμένεται η έκδοση κανονιστικης πραξης

-Το οτι θα επιστραφούν με χορήγηση αναδρομικών απο το 2021 οι συγκεκριμένες κρατησεις, δεν σημαινει πως θα λαβουμε καθαρα στις..."τσεπες" μας τα αναγραφόμενα ποσα επι τους μηνες των αναδρομικων, ουτε θα αυξηθεί ισοπόσως η συνταξη, μετά την καταργηση τους. Και αυτο γιατι πλην της φορολόγησης τους :

Η κατάργηση αυτης της κράτησης στα μερίσματα, αυξάνει το φόρο και στη σύνταξη, καθόσον αυξάνεται το συνολικο φορολογητέο εισόδημα (συνταξη και μερίσματα) , ήτοι : η κράτηση Ν.4093 (μόνο στην παλιά σύνταξη ΓΛΚ). ισχύει μόνο για συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και το ποσοστό κράτησης εξαρτάται από το άθροισμα σύνταξης + μερισμάτων (5% για άθροισμα 1.000 ~ 1.500 €, 10% για 1.500 ~ 2.000 € κλπ).

Όταν προστίθεται για πρώτη φορά το μέρισμα στις αποδοχές, αυξάνεται το άθροισμα αποδοχών [σύνταξη + μερίσματα], με βάση το οποίο καθορίζεται το ποσοστό κράτησης Ν.4093.
1. Εάν η σύνταξη είναι μικρότερη από 1.500 € και με τα μερίσματα οι συνολικές αποδοχές υπερβαίνουν πλέον τα 1.500 €, τότε το ποσοστό κράτησης Ν.4093 αυξάνεται από 5% σε 10%, μειώνοντας την πληρωτέα σύνταξη.

2. Εάν η σύνταξη είναι από 1.500 έως 2.000 € και με τα μερίσματα οι συνολικές αποδοχές υπερβαίνουν πλέον τα 2.000 €, τότε το ποσοστό κράτησης Ν.4093 αυξάνεται από 10% σε 15%, μειώνοντας αντίστοιχα την πληρωτέα σύνταξη.

Διαδικασία :
Η κεντρική υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ λαμβάνει δεδομένα από το ΓΛΚ/ΕΦΚΑ για τη σύνταξη και από τα μετοχικά ταμεία για τα ακαθάριστα ποσά και τις κρατήσεις που υπάρχουν στα μερίσματα (ΝΙΜΤΣ, ΒΟΕΑ κλπ).

Στη συνέχεια η ΗΔΙΚΑ καθορίζει και το ποσοστό της κράτησης Ν.4093 και το συνολικό φόρο για όλο το εισόδημα.

Μετά κατανέμει αναλογικά αυτές τις 2 κρατήσεις σε όλες τις αποδοχές και ενημερώνει τα ταμεία για το ποσό της κράτησης Ν.4093 και το φόρο που πρέπει να κρατηθεί από τα μερίσματα.

Αρα,
Οποιαδήποτε αύξηση μερισμάτων αυξάνει το φόρο στη σύνταξη διότι μεταβάλλει την αναλογία των 2 εισοδημάτων (σύνταξη / μερίσματα). Κατά τον ίδιο τρόπο οποιαδήποτε αύξηση της σύνταξης αυξάνει το φόρο στα μερίσματα διότι πάλι μεταβάλλεται η αναλογία εισοδημάτων.

ΥΓ: Για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των αναδρομικών θα αποφασίσουν τα Μ.Ταμεια