Ποιοι είναι οι πύραυλοι «δολώματα» που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία – Ποιος ο στόχος και τι πετυχαίνουν



Που αποσκοπεί η χρήση των πυραύλων - δολωμάτων από τον ρωσικό στρατό στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυραύλους cruise σοβιετικής κατασκευής Kh-55 που έχουν μετατραπεί σε δόλωμα για να εξαντλήσουν και να δοκιμάσουν την ουκρανική αεράμυνα.
Πολλά τέτοια δολώματα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση που είχε στόχο αρκετές περιοχές της Ουκρανίας στις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Τα δολώματα είναι κατασκευασμένα πάνω σε μια παλιά έκδοση του Kh-55 της δεκαετίας του 1980 και έχει αυτονομία έως και 2.500 χιλιόμετρα. Η ενεργή κεφαλή του ελιγμού βλήματος αντικαταστάθηκε με αδρανή που σχεδιάστηκε για χρήση σε δοκιμές και ασκήσεις.

Στις 11 Φεβρουαρίου, μια φωτογραφία που δείχνει ένα δόλωμα Kh-55 που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης μεγάλης κλίμακας εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.


Το δόλωμα

Το δόλωμα έφερε την αδρανή μονάδα κεφαλής KTS-120-12.
Η χρήση των δολωμάτων Kh-55 από τον ρωσικό στρατό αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο 2022.
Από τότε, αρκετά τέτοια δολώματα έχουν καταρριφθεί από την ουκρανική αεράμυνα.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί διάφορους τύπους εναέριων δολωμάτων για να εξαντλήσει και να δοκιμάσει την ουκρανική αεράμυνα από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στη χώρα το 2022, αναφέρει ο ιστότοπος South Front.

Μεγάλος αριθμός Kh-55

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έλαβε πολλά συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου δυτικής κατασκευής από τους συμμάχους της.
Παρόλα αυτά, ο ρωσικός στρατός διατηρεί την υπεροχή στον αέρα.
Η Ρωσία κληρονόμησε μεγάλο αριθμό πυραύλων cruise Kh-55 από τη Σοβιετική Ένωση.
Πολλοί από αυτούς τους πυραύλους έχουν ήδη εξαντλήσει τη διάρκεια ζωής τους.
Εξαιτίας αυτού, η μετατροπή τους σε δόλωμα για χρήση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι μια πολυμήχανη απόφαση.