Η αναγκαιότητα της συνέχισης και οι προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος της ΕλλάδαςΕκτίμησή μας είναι ότι οι σεισμοί στην Τουρκία  θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", γι αυτό και το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί στοχευμένα.

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημαίναμε ότι, οι σεισμοί και τα τραγικά τους αποτελέσματα στην Τουρκία, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις  της Τουρκίας με την Δύση και κατ'επέκταση με την Ελλάδα, αυτό της διπλωματίας των σεισμών και της ανθρωπιστικής βοήθειας  τουλάχιστον για το επόμενο 10ήμερο.

Η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τους σεισμούς

Ωστόσο ένα ερώτημα πλανάται το πως θα διαμορφωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό σε βάθος χρόνου και όχι πρόσκαιρα, όπου αναμένουμε ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας και κατά πόσο είναι ικανή αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή να αποτελέσει αφετηρία για εγκατάλειψη της τουρκικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκική οικονομία είναι γνωστό ότι είναι προβληματική και πως για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας καταστροφής θα χρειαστούν κεφάλαια τα οποία θα εκπηγάσουν από ξένη βοήθεια αλλά και από αναδρομολόγηση οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Συνέπεια του δεύτερου θα είναι σε  εξοπλιστικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί και η υλοποίησή τους να καθυστερήσει χρονικά.

Ο σεισμός του 1999 πιθανόν να ανάγκασε την να περιορίσει για ένα έτος τα αμυντικά της έξοδα, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτό και για τον τωρινό σεισμό. Ίσως μας δώσει λοιπόν ένα με δυο έτη περιθώριο να καλύψουμε κενά στις ΕΔ μας.

Πέρα από τα  παραπάνω υπάρχει ένα κεφαλαιώδες θέμα που αφορά στην διεξαγωγή ή όχι των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαϊου, λόγω της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί στην χώρα.

Ωστόσο αν μέχρι πριν τους σεισμούς υπήρχε έκδηλη ανησυχία από την χώρα μας  για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία , ιδίως στο μεσοδιάστημα της 1ης και 2ης εκλογικής αναμέτρησης στην χώρα μας, αυτή ως πιθανότητα πλέον φθίνει κατά πάρα-πάρα πολύ.

Η Τουρκία θα πρέπει να επουλώσει πρώτα τις πληγές της από την τεράστια καταστροφή που υπέστη και γιαυτό θα χρειαστεί την βοήθεια των ΗΠΑ-ΕΕ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν και Υπουργών του κατά της Δύσης το επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός κλίματος  φαινομενικής τουλάχιστον ύφεσης των αντιθέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των "συμμάχων' της στο ΝΑΤΟ.

Συνεπώς την Τουρκία δεν την συμφέρει να συντηρεί κλίμα ακραίας έντασης με την χώρα μας, όπως πριν τους σεισμούς.

Κοινώς  εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι την περάτωση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα δεν περιμένουμε η Τουρκία να πραγματοποιήσει επιθετική ενέργεια σε βάρος μας, αφού πέραν του κλίματος ύφεσης μεταξύ Τουρκίας-Δύσης που αναμένουμε να διαμορφωθεί, θα έρθει και η τουριστική περίοδος στην οποία θα προσβλέπουν ακόμη περισσότερο οι γείτονες για να επουλώσουν τις πληγές τους.

Ο δοκιμασμένος τουρκικός λαός δεν θέλει στην δυστυχία που του επέφεραν οι σεισμοί να προστεθεί και μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ο Ερντογάν και γι αυτό δεν θα το πράξει.

Σταδιακά όμως  και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, αναμένουμε η Τουρκία να επανέλθει στις διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Το μόνο που αναμένουμε να διαφοροποιηθεί είναι ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος από την τουρκική αντιπολίτευση ότι θα υπάρξει επανέναρξη του Ελληνοτουρκικιού διαλόγου σίγουρα, ενώ με τον Ερντογάν εφόσον επανεκλεγεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αν και λόγω των σεισμών ενδέχεται να δούμε μια από τις γνωστές του πιρουέτες-πυροτεχνήματα τάχα επανέναρξης του διαλόγου με την Ελλάδα.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι σεισμοί στην Τουρκία  θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Η αναγκαιότητα συνέχισης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, προσανατολισμένο  κατά προτεραιότητα σε τομείς που υστερεί, έναντι της Τουρκίας, όπως παρακάτω:

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιάιτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά , καθώς επίσης και να προβεί στην αγορά άμεσα αντιαρματικών τύπου Javelin από το οποίο δεν προστατεύονται τα τουρκικά άρματα από το σύστημα αυτοπροστασίας τους.

Επίσης επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

3. Να προβεί στην συγκρότηση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

4 Να συνεχιστεί η προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

5, Να συνεχιστεί η προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.

6.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI. 

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

7. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

8. Να προβεί άμεσα στην αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J , καθώς και ιπτάμενων τάνκερ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα προσβολής  του συνόλου της Τουρκίας

9. Επαύξηση της  δυνατότητας   επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ρανταρ κυρίων νήσων, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά  και σε μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

10. Νέα Αμυντική οργάνωση Έβρου ποταμού, συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διάνοιξη  μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες.

Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .

11. Να προμηθευθεί και εγκαταστήσει  στα νησιά μας επιπλέον αντιπλοϊκούς πυραύλους δημιουργώντας  περιοχές ευρείες στο Αιγαίο Anti Acess/Area Denial (Α2/AD) για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

12. Να προβούμε στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο στην ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν