Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων



Τι θα προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Ο ρόλος του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Ως «πιλότος» για τον κατώτατο μισθό στο δημόσιο τομέα αναμένεται να λειτουργήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Η αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό 650.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο θα συμπαρασύρει τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο στα πλαίσια εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από την 1 Ιανουαρίου 2024  οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό προστίθενται το ποσό από την κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, μέτρα που ισχύουν από φέτος.

Αυξήσεις
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν, αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, ώστε να συγκλίνουν οι κατώτατοι μισθοί στο δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Μεταξύ άλλων το ενιαίο μισθολόγιο σχεδιάζεται ώστε να:

– Ενσωματώνει στο βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.

–  Εφαρμοστεί  ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και συνεπώς, συνδέει πλέον το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό.

– Καταργεί τα κάθε είδους επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις και προσδιορίζει τα επιδόματα που θα καταβάλλονται, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής τους.

– Χορηγεί κίνητρο Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.