Αμυντικός άξονας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι: Μαχητικά F-35, Rafale, φρεγάτες, κορβέτες και μη επανδρωμένα MQ-9



Την ώρα που η Τουρκία ακροβατεί  σε τεντωμένο σχοινί με τα εσωτερικά προβλήματα έπειτα και από το καταστροφικό σεισμό να την συνταράσσουν συθέμελα, η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και πλέον δείχνει να αποτελεί τον πιο ισχυρό αλλά κυρίως σταθερό σύμμαχο της Δύσης σε μια από τις ‘’καυτές’’ περιοχές του πλανήτη.

Με την υπερδύναμη ΗΠΑ  αλλά και τη Γαλλία, την πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα της Ευρώπης, να ποντάρουν στην Ελλάδα και να το αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση.

Είτε με την εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, είτε με την πλήρη στήριξη των θέσεων της χώρας έναντι της αναθεωρητικής Τουρκίας.

Έπειτα από την κατακόρυφη αναβάθμιση τόσο της ναυτικής και αεροπορικής Βάσης στη Σούδα και την εκτίναξη του γεωστρατηγικού ρόλου της  Αλεξανδρούπολης, η μετατροπή της Λάρισας και της 110 Πτέρυγας Μάχης σε μόνιμη πλέον ‘’φωλιά’’ των Αμερικανικών, κρίσιμων για την Ανατολική Ευρώπη εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία, μη επανδρωμένων MQ-9, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον το πιο σημαντικό ‘’προκεχωρημένο φυλάκιο’’ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι νέες εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη Λάρισα όπως αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύουν τη διάθεση των ΗΠΑ για καταστήσουν την 110 ΠΜ ως νευραλγικού χαρακτήρα βάση στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή.

Με το επόμενο βήμα να είναι χωρίς αμφιβολία η είσοδος της χώρας μας στο ‘’club’’ των κρατών που διαθέτουν το απόλυτο οπλικό σύστημα αεροπορικής ισχύος της Δύσης, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35.

Θα αποτελεί το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας μετατρέποντας την στην απόλυτη αεροπορική δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου μακράν ισχυρότερη από την Τουρκική αεροπορία.

Kαι εάν το ενδιαφέρον της Αθήνας για την απόκτηση τριών μη επανδρωμένων MQ-9 Reaper γίνει πράξη στο Ελληνικό οπλοστάσιο προστίθεται ένα ακόμη οπλικό σύστημα αιχμής το οποίο σε συνδυασμό με τα F-35, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper αλλά και τα πανίσχυρα Γαλλικά μαχητικά Rafale δίνουν απόλυτη υπεροχή της HAF σε πολύ μεγάλη ακτίνα και εκτός του Ελληνικού FIR Αθηνών.

Στα Rafale και στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα βρέθηκαν χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Κάθισαν μάλιστα στο κόκπιτ μιας από τις δέκα ‘’ριπές’’ που ήδη έχει παραλάβει η 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ ενώ τις επόμενες εβδομάδες περιμένει ακόμη δύο καινούργια αεροσκάφη.

Ο Ελληνογαλλικός άξονας όπως ακριβώς και ο άξονας Αθήνας-Ουάσιγκτον βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο την ώρα που σε εξέλιξη είναι η ναυπήγηση των φρεγατών FDI στη Γαλλία ενώ  η Naval Group αποτελεί βασικό διεκδικητή του προγράμματος των καινούργιων κορβετών του Στόλου.

Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Lorient να παραμένει ανοιχτή για τον επόμενο μήνα και τους Γάλλου να μην έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη προκειμένου να κερδίσουν στο ‘’φώτο φίνις’’ τους Ιταλούς της Fincantieri. Άλλωστε και τα δύο πλοία πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό και πλέον η πολιτική απόφαση θα κρίνει το νικητή της ‘’ναυμαχίας’’.