Τρέχει με φόρα ο ΑΡΧΥΤΑΣ-Συνεργασία Ελλάδος-Γαλλίας στην κατασκευή UAV με κυψελίδες υδρογόνουΗ χώρα μας σε συνεργασία με Γάλλους και Κροάτες αναζητά να καλύψει το χαμένο έδαφος

Είδηση έβγαλε απάντηση του ΥΠΕΘΑ σχετικά με ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Προβληματισμοί σχετικά με την υλοποίηση του πολύ-προβεβλημμένου προγράμματος ανάπτυξης UAV Αρχύτας».

Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η χώρα μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα HYBRID για τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου UAV, μεγάλης αυτονομίας, προωθούμενο με κινητήρα κυψελίδων υδρογόνου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, “το ΥΠΕΘΑ έχει δηλώσει υποστήριξη, από κοινού με τη Γαλλία και την Κροατία, στο ΔΟΠΕΑΣ “HYBRID”, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιείται στο -2- πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), με συντονιστή της κοινοπραξίας τη γαλλική εταιρεία DELAIR και συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας ISD.

Το συγκεκριμένο ΔΟΠΕΑΣ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μηνών, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός καινοτόμου, μη επανδρωμένου Α/Φ, μακράς αυτονομίας, προωθούμενο με ηλεκτρικό κινητήρα κυψελίδων υδρογόνου. Το πρωτότυπο UAV θα είναι αθόρυβο και θα έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL architecture) σε μικρή επιφάνεια.

Ο δε συνολικός Π/Υ του προγράμματος ανέρχεται στα 3.356.586€, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 94,25% (3.163.714€) από την ΕΕ, ενώ οι απαιτήσεις χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΕΘΑ αναμένεται να μην υπερβαίνουν τα 70.000€.

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα ‘‘Αρχύτας’’, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΒ, το αναπτυσσόμενο αερόχημα, το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο λεπτομερούς σχεδίασης,ενώ το πρώτο προβιομηχανικό πρωτότυπο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί εντός του τρέχοντος έτους, με τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής να τίθεται σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους”.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της χώρας μας στον τομέα αυτόν
Οι απαιτήσεις της χώρας μας στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων είναι ως γνωστόν τεράστια, και η συνεργασία με την Γαλλία, είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα επιταχύνει κατά πολύ τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα.

Για το θέμα αυτό έχουμε εξελίξεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η χώρα μας έχει ανακοινώσει το πρώτο της, εγχώριας κατασκευής, πολεμικό drone, ΓΡΥΠΑΣ, με το αρχικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να αναμένεται μέχρι το 2025.

Το drone ΓΡΥΠΑΣ, που ανακοινώθηκε στις 13 Ιανουαρίου, είναι η δεύτερη πλατφόρμα που γεννήθηκε από αυτή την κοινή παραγωγή.

Ενώ η ανάπτυξη του drone θα ακολουθήσει ένα πολύ παρόμοιο μοτίβο με το drone ΑΡΧΥΤΑΣ, ο σχεδιασμός του θα βασίζεται σε μια διαφορετική ιδέα λειτουργιών για να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απαιτήσεις μάχιμων αποστολών.

Ενώ το ΑΡΧΥΤΑΣ προορίζεται για αναγνώριση και επιτήρηση πάνω από ελληνικά νησιά, το drone ΓΡΥΠΑΣ θα χρησιμεύσει ως σύστημα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένο για μάχιμες αποστολές.

Την ίδια περίοδο οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα κατασκευής επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αλλά και άλλων τύπων, με έναν μόνο σκοπό σε πιθανή περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αυτής της στοχοποιήσεως κρίσιμων ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς τον “βραχνά” της ισχυρής ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ( αν αυτό βέβαια θα ήταν για αυτούς εφικτό).  

Ο στόλος των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων θα έχει πολύ πιθανόν, την κύρια αποστολή "καταστροφής κρίσιμων για την χώρα μας υποδομών", σε κάθε σενάριο που θα πρέπει να εξετάσουμε στο Αιγαίο, για αυτό και οι πληροφορίες για ελληνικό πλέγμα ηλεκτρονικού πολέμου  θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την κατασκευή σε ικανό αριθμό ελληνικών UCAV, που θα μα λύσουν τα χέρια σίγουρα.