Τουρκία: Μας πήραν 5 F-35 – Τι θα γίνει με αυτα



Τουρκία: Μας πήραν 5 F-35 ενώ είναι ανεξήγητό νομικά και ηθικά – Έχουμε πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια.

Στο θέμα των νέων τουρκικών F-16 αλλά και των F-35, από το πρόγραμμα των οποίων αποβλήθηκε η Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρησε ως ανεξήγητη, νομικά και ηθικά, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, ενώ τόνισε ότι σε συνάντηση της 18ης Ιανουαρίου με τους Αμερικανούς «συμφωνήθηκαν οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα».

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή, σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι να πληρωρθούμε τα 1,4 δισ. δολάρια που πληρώσαμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε F-35 που υπεξαιρέθηκαν από εμάς, μιλάμε για το μέλλον αυτών. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των αμερικανικών F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, σημειώντας πως «η λήψη οποιουδήποτε ακραίου μέσου μπορεί πραγματικά να βάλει τα μέρη σε μπελάδες και ότι δεν είμαστε αβοήθητοι από αυτή την άποψη».

«Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις», υπογράμμισε.

«Αναμένουμε από το Κογκρέσο να λάβει μια απόφαση με κοινή λογική, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ελπίδες μας, τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο. Αναμένουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών σου στο πρακτορείο Anadolu.