Αξιωματικός της Πυροσβεστικής: «Εάν είχε γίνει η σύγκρουση λίγα μέτρα βορειότερα δεν θα γλίτωνε κανείς»



Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πολλά χρόνια εμπειρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μίλησε στο ethnos.gr για το σημείο που έγινε η σύγκρουση των 2 τρένων στα Τέμπη, για τις δυσκολίες που συνάντησαν τα σωστικά συνεργεία τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης.
Ακραία πραγματικά σενάρια

Αποκάλυψε μάλιστα πως κατά τραγική ειρωνεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προγραμματιστεί και μεγάλη άσκηση ετοιμότητας στην περιοχή. «Είναι από τις πιο σκληρές εμπειρίες που έχω ζήσει στην καριέρα μου. Εχουμε αντιμετωπίσει πολλά σοβαρά τροχαία αλλά ένα τόσο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα πρώτη φορά βιώσαμε. Εγινε άμεσα τεράστια κινητοποίηση από όλα τα Κλιμάκια των γύρω νομών. Συναντήσαμε ακραίες επιχειρησιακές συνθήκες. Δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα είναι πάνω και από τα πιο ακραία σενάρια των ασκήσεων», είπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Σωτήριο για πολλούς τραυματίες»

«Όσο και αν σας φανεί παράδοξο πολλοί συμπολίτες μας επιβάτες του επιβατηγού τρένου ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους διότι η σύγκρουση έγινε κοντά στο οδικό δίκτυο. Η επέμβαση των σωστικών δυνάμεων ήταν άμεση. Δεν χάθηκε χρόνος. Το ότι υπήρχε πρόσβαση από τον επαρχιακό δρόμο μεταξύ του Ευαγγελισμού και των Τεμπών ήταν σωτήριο για πολλούς τραυματίες αλλά και για όσους κατάφεραν να διαφύγουν», είπε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.
Με τρεμάμενη φωνή..

Ανατριχιαστική είναι η εκτίμηση του πως εάν η σύγκρουση γίνονταν «λίγα μέτρα βορειότερα δεν θα γλίτωνε κανείς επιβάτης» και εξηγεί το λόγο ολοκληρώνοντας τη φράση του με τρεμάμενη φωνή:

Η γέφυρα των Τεμπών και το τούνελ 6 χιλιομέτρων

«Περίπου 600 μέτρα πιο μακριά, πιο βόρεια από το σημείο «μηδέν» της σύγκρουσης είναι η μεγάλη σιδηροδρομική υπέργια γέφυρα των Τεμπών που από κάτω περνάει το ποτάμι. Ένα με δύο χιλιόμετρα μετά αρχίζει το τούνελ των Τεμπών το οποίο είναι περίπου 6 χιλιόμετρα με μόνο δύο μικρά ανοίγματα λίγων μέτρων. Ακολούθως μετά το τέλος της σύραγγας από την πλευρά της Ραψάνης οι γραμμές είναι πάλι πλάι στον Πηνειό. Σε όποιο από αυτά τα σημεία συνέβαινε το δυστύχημα δεν θα γλίτωνε κανείς... Είμαστε συγκλονισμένοι. Έχει ραγίσει η καρδιά μας. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες. Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά για δεκάδες οικογένειες. Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω...».


Το σημείο της σύγκρουσης με ροζ χρώμα και η γέφυρα των Τεμπών με μωβ χρώμα