Βρετανικό υπουργείο Αμυνας: Ο αντίκτυπος των απωλειών των Ρώσων ποικίλλει δραματικά σε όλη τη χώραΣτην τελευταία έκθεσή του, την Κυριακή, το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των σοβαρών απωλειών που συνεχίζει να υφίσταται η Ρωσία στην Ουκρανία ποικίλλει δραματικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ενημέρωση πληροφοριών του υπουργείου ανέφερε ότι οι μεγάλες πόλεις της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης παραμένουν «σχετικά αλώβητες», ιδιαίτερα μεταξύ των μελών της ρωσικής ελίτ. Αντίθετα, σε πολλές από τις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, το ποσοστό θνησιμότητας ως ποσοστό του πληθυσμού είναι «30-40 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι στη Μόσχα».

Η έκθεση τόνισε ότι οι εθνικές μειονότητες δέχονται συχνά το μεγαλύτερο πλήγμα. Στην περιοχή του νότιου Αστραχάν, για παράδειγμα, περίπου «το 75% των θυμάτων προέρχεται από τους μειονοτικούς πληθυσμούς των Κοζάκων και των Τατάρων.

Τα αυξανόμενα θύματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζονται στην απώλεια του κυβερνητικού ελέγχου στη σφαίρα πληροφοριών της χώρας, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα την Ουάσιγκτον. Η δεξαμενή σκέψης είπε ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε «εσωτερικές διαμάχες στο Κρεμλίνο» και ότι το Κρεμλίνο έχει ουσιαστικά παραχωρήσει τον έλεγχο των πληροφοριών της χώρας, με τον Πούτιν να μην μπορεί να ανακτήσει εύκολα τον έλεγχο.

Κολλημένοι στο Μπαχμούτ
Η προέλαση της Ρωσίας φαίνεται να έχει σταματήσει στην εκστρατεία της Μόσχας για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε η κορυφαία δεξαμενή σκέψης σε μιαν αξιολόγηση της μεγαλύτερης επίγειας μάχης του πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πρόοδοι από τις ρωσικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι μονάδες της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner που ελέγχεται από το Κρεμλίνο συνέχισαν να εξαπολύουν χερσαίες επιθέσεις στην πόλη, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ήταν σε θέση να σημειώσουν πρόοδο, δήλωσε το Ινστιτούτο αργά το Σάββατο.

Η έκθεση επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Σέρχιι Τσερεβάτι, ο οποίος είπε ότι οι μάχες στο Μπαχμούτ ήταν πιο έντονες αυτή την εβδομάδα από την προηγούμενη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώθηκαν 23 συγκρούσεις στην πόλη τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η έκθεση του ISW έρχεται έπειτα από ισχυρισμούς για ρωσική πρόοδο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε το Σάββατο ότι παραστρατιωτικές μονάδες από την ομάδα Wagner που ελέγχεται από το Κρεμλίνο κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Μπαχμούτ. Η αξιολόγηση τόνισε ότι η επίθεση της Ρωσίας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί χωρίς πιο σημαντικές απώλειες προσωπικού.

Η πόλη των ορυχείων βρίσκεται στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε παράνομα πέρυσι. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την προέλαση για να πάρει τον έλεγχο του Μπαχμούτ τον Αύγουστο, ενώ οι δύο πλευρές υπέστησαν δραματικές απώλειες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να μην υποχωρήσει.

Τα μέτωπα του πολέμου
Σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, οι ρωσικές επιθέσεις την προηγούμενη ημέρα σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους επτά στις περιοχές Ντονέτσκ και Χερσώνα, όπως ανέφεραν οι τοπικές ουκρανικές αρχές το πρωί της Κυριακής.

Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή, ένας στην πόλη Κοστιαντίνιβκα και ένας στο χωριό Τονένκε. Ακόμα τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι στη νότια επαρχία Χερσώνα επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν 29 φορές σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία στην περιοχή το Σάββατο, με κατοικημένες περιοχές της περιφερειακής πρωτεύουσας να δέχονται πυρά τρεις φορές. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο της Ουκρανίας, οι περιοχές Χάρκοβο, Τσουχούιβ και Κουπιάνσκ δέχθηκαν πυρά, αλλά δεν αναφέρθηκαν θάνατοι αμάχων.

Ο επικεφαλής της νότιας επαρχίας Μικολάιβ της Ουκρανίας, κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι η πόλη Οτσάκιβ, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, δέχθηκε πυρά πυροβολικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ ιδιωτικές κατοικίες και πολυώροφα κτίρια υπέστησαν ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Πηγή: Associated Press - kathimerini.gr