Εκλογές μετά το Πάσχα – Το παρασκήνιο και οι λόγοι της απόφασης Μητσοτάκη



Οι εκλογές μετατίθενται μετά το Πάσχα. Στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, το οποίο είχε ως μοναδικό θέμα την τραγωδία στα Τέμπη, μόλις έκλεισαν οι κάμερες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον χρόνο των εκλογών, βάζοντας τέλος στα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα και σημειώνοντας πως προηγείται το κυβερνητικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ότι οι εκλογές πρέπει να μετατεθούν για αργότερα. Δεν ήταν ωστόσο της ώρας οποιαδήποτε κουβέντα για τον χρόνο των εκλογών, εξ ου και οι σχετικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου. Τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέκοβε κάθε κουβέντα για εκλογές παρά το ότι οι σχετικές ζυμώσεις αναπόφευκτα υπήρχαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα ο «πρωινός καφές», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ήταν… διχασμένος, αφού άλλοι ήταν υπέρ της 9ης Απριλίου και άλλοι υπέρ των εκλογών τον Μάιο.

Σε μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς τον πλήρη αντίκτυπό της. Κρίσιμη θεωρείται η άποψη του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες στην Ελλάδα. Ο πολύπειρος Αμερικανός εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να πάνε πιο πίσω, κάτι που συνέπεσε με την αρχική αίσθηση του Πρωθυπουργού.

Οι λόγοι
Με το θέμα των εκλογών να «σέρνεται» στον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι έπρεπε να κάνει αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να σταματήσει η σχετική συζήτηση, ενώ επέλεξε αυτή η αναφορά να γίνει off camera σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας.

Όσον αφορά στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ακυρώνοντας το αρχικό πλάνο της 9ης Απριλίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι οι εξής:

Για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, η προκήρυξή τους θα έπρεπε να γίνει έως την επόμενη Παρασκευή, με την τραγωδία να είναι πολύ πρόσφατη και να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ενώ δεν έχουν γίνει οι κηδείες όλων των θυμάτων.

Οι εκλογές πριν από το Πάσχα, με τη συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει στην κοινωνία, θα οδηγούσαν σε μονοθεματική αναμέτρηση, χωρίς να μπορεί να γίνει συνολική αποτίμηση της συνολικής προσπάθειας που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτά τα 3,5 χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μίλησε για ταχεία απόδοση ευθυνών με ονοματεπώνυμα. Όσο γρήγορα και να κινηθεί η Δικαιοσύνη, αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση οι εκλογές να εκληφθούν ως προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες κάτω από το χαλί.