«Σούδα του Βορρά» η Αλεξανδρούπολη - «Απόβαση» Αμερικανών με μεταγωγικά



Nέα εαρινή αμερικανική «απόβαση» στη χώρα μας

Nέα αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά σε λίγες ημέρες καθώς αναμένεται να φτάσουν από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Δημόκριτος πάνω από 200 στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό. Σταδιακά, μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και μπορεί να ανέλθει στα 400 άτομα.

Θ’ απασχοληθούν όλοι με τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού, το οποίο θα καταφθάνει σταδιακά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τα μεταγωγικά πλοία. Το υλικό αυτό θα προέρχεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και γενικότερα του ΝΑΤΟ και θα προωθείται σιδηροδρομικώς αλλά και με νταλίκες προς τη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι αμερικανο-νατοϊκές δυνάμεις, πολύ κοντά στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Προηγήθηκε η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη της αμερικανίδας υφυπουργού Αμυνας Σελέστ Γουόλαντερ (βρισκόταν στη συνοδεία του Αντονι Μπλίνκεν) η οποία επιθεώρησε τα σημεία υποδοχής και επαναπροώθησης των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω του λιμανιού της πόλης, αλλά δεν έμεινε μόνον στο λιμάνι. Επισκέφθηκε και την έδρα της 12ης Μεραρχίας, συνοδευόμενη από τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, όπου ενημερώθηκε για τις συμμαχικές ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Και η νέα εαρινή αμερικανική «απόβαση» στη χώρα μας συνεχίστηκε και στον Βόλο, όπου οι Αμερικανοί μετέφεραν εκεί ένα ολόκληρο στρατιωτικό… «σχολείο», με εκπαιδευμένους στρατιωτικούς στα πολεμικά και μεταφορικά ελικόπτερα, αφού στην περιοχή του Βόλου (και συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο) βρίσκονται τα αμερικανικά ελικόπτερα τα οποία οι χειριστές τους συνεκπαιδεύονται με τους έλληνες ελικοπτεράδες της Αεροπορίας Στρατού. Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί λειτουργούν αυτή τη «σχολή» εκτός ΗΠΑ και προτίμησαν την Ελλάδα, την έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπου γίνεται εκπαίδευση για από αέρος απόκρουση εισβολής σε νησί, με εξελιγμένα ελικόπτερα balck hawk, μεταφορά στρατευμάτων από τον αέρα, ρίψη εφοδίων και πολλά άλλα.

Το επίκεντρο όμως της εαρινής παρουσίας αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων είναι η Αλεξανδρούπολη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θηριώδη μεταγωγικά πλοία για να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό, το οποίο θα προωθηθεί στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες του ΝΑΤΟ, έως τη Βαλτική και κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ετσι το λιμάνι θα γεμίσει από επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα, πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η πολεμική βιομηχανία.

«Σούδα του Βορρά»

Οι Αμερικανοί ήδη ονομάζουν την Αλεξανδρούπολη «Σούδα του Βορρά» για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούν μέσω αυτής να διεισδύσουν πιο εύκολα σε κάθε μέρος της Ευρώπης (παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια) μεταφέροντας οπλισμό, αφού η πόλη διαθέτει αξιόλογο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο και βεβαίως το λιμάνι της. Οι rotational brigades (ταξιαρχίες που εδρεύουν εκ περιτροπής) έρχονται στην Ελλάδα μαζί με τον εξοπλισμό τους για εννέα μήνες στην Ευρώπη και μετά επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης είναι ο ενδιάμεσος σταθμός, είτε για να προωθηθούν στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

«Αυτό που προσφέρουμε», λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ένας άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σε σχεδόν καθημερινή βάση με τους αμερικανούς αξιωματούχους, είναι κατηγορηματικός ως προς τις «υπηρεσίες» που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη:  «Είναι», αναφέρει, «ένα μέρος αυτού που ονομάζεται «host nation support» και αφορά την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών military logistics (στρατιωτικού εφοδιασμού). Για την ακρίβεια, αυτό που κάνουμε είναι υποδοχή, διαχείριση φορτίου και προώθηση. Προωθούμε δηλαδή είτε προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα είτε προς τις ΗΠΑ στρατιωτικό υλικό, οχήματα, πτητικά μέσα, τεθωρακισμένα, σε μια τακτική βάση».

Το προσωπικό των Αμερικανών που έρχεται αυτές τις ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, στη μεγάλη του πλειονότητα, θα εγκατασταθεί στο Στρατόπεδο Γιαννούλη όπως προβλέπεται στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα (οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο) για τη διαμονή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς του υλικού. Αυτή αναμένεται να κρατήσει έως το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ θα διαμένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη.

Η εαρινή «εισβολή» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη συμπληρώνεται με επέκταση και εκσυγχρονισμό των δομών του λιμανιού, με μεγαλύτερες προβλήτες ώστε να δέχονται μεγαλύτερα πλοία, αλλά και τεχνολογικό απόρρητο εξοπλισμό, το οποίο για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να περιγραφεί. Αλλά αναμένεται πως θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη και ηλεκτρονικό κέντρο στην περιοχή.

Πηγή: tanea