Φρεγάτες: Πώς και οι ελληνικές παραγγελίες πυραύλων εκτόξευσαν την MBDA



Φρεγάτες: Πώς και οι ελληνικές παραγγελίες πυραύλων εκτόξευσαν την MBDA την ώρα που η Ευρώπη συνειδητοποιεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία την αδυναμία στα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών.

Εν μέσω του ουκρανικού πολέμου, η MBDA πέτυχε την ανάπτυξή της, καθώς κατέγραψε πρόσληψη παραγγελιών 9 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, «σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει η γαλλική Les Echos, τονίζοντας πως «αυτό το ρεκόρ δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της MBDA, Ερικ Μπερανζέ, η αύξηση των παραγγελιών οφείλεται κυρίως στον απόηχο της σύμβασης για την πώληση 80 αεροσκαφών Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της ελληνικής σύμβασης για τρεις γαλλικές φρεγάτες, «που περιλαμβάνουν περίπου 3 δισ. παραγγελίες για οπλισμό».

Ο όμιλος επωφελήθηκε επίσης από την επανέναρξη των αμυντικών επενδύσεων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με συμβόλαιο από την Πολωνία για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς Caam, αναφέρεται επίσης.

Nα θυμίσουμε ότι από τις πρώτες επαφές Αθήνας και Παρισιού η MBDA είχε θέσει θέμα χρονοδιαγράμματος για τους Aster 30 στις Belharra.

Η ΜΒDA ήθελε επιπλέον χρόνο παράδοσης για τους Aster 30, ένα χρονικό περιθώριο που όμως δεν υπήρχε.

Τα δεδομένα έγιναν ξεκάθαρα από την Αθήνα, συμφώνησαν οι Γάλλοι της Naval Group στα ελληνικά χρονοδιαγράμματα και η ιστορία έκλεισε.

Σχετικά με την Ουκρανία, να θυμίσουμε πως ο απόστρατος αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Σκοτ Ρίτερ ότι η ήττα της χώρας από την Ρωσία «θα γίνει εμφανής αυτό το καλοκαίρι, μαζί με την εξάντληση των πυρομαχικών και των πόρων κινητοποίησης».