Το Αναντολού παραπληροφορεί πάλι: ΔΕΝ εγκρίθηκε το πακέτο των 20 δισ. που αφορά την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία και πλήρη εκσυγχρονισμό



Δεν πρόκειται για το μεγάλο “στρατιωτικό πακέτο” των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16, και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ενημερωμένη διπλωματική πηγή.

Πρόκειται, τόνισε, για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε τον τελευταίο χρόνο και στην πραγματικότητα είναι μία ανώδυνη εξέλιξη. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 259 εκατομμύρια δολάρια, είπε η πηγή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ εξέδωσε ακόμα σχετική ανακοίνωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση η οποία και εκμεταλλεύεται ασύστολα το θέμα με τη διαρροή στο πρακτορείο Αναντολού.

Αναμένουμε οτι μέχρι το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) το το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός πολύ μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των παλιών F-16, που διαθέτει η Τουρκία.

Το πακέτο περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Σημειώνουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πίεσε αφόρητα το Κογκρέσο προβάλλοντας ως σημαντικό γεγονός την “Διπλωματία των Σεισμών”, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα παράγει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Reuters:

Η κίνηση έρχεται αφού οι επιτροπές του Κογκρέσου έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση την περασμένη εβδομάδα. Οι πρώτες τέτοιες στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία εδώ και χρόνια — έρχονται μετά την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η έγκριση αυτού του μικρού πακέτου θα ανοίξει αυτόματα το δρόμο για το μεγάλο πακέτο. Το Κογκρέσο θα θέλει να δει την Άγκυρα να εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι νομοθέτες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για μια σειρά από ζητήματα με την Τουρκία.

infognomonpolitics.gr